AddToAny

Ny og bedre metode for diagnostikk og oppfølging av nevroendokrine svulster

Ny og bedre metode for diagnostikk og oppfølging av nevroendokrine svulster
For vel et år siden startet OUS Rikshospitalet med ny og bedre metode for avbildning av nevroendrokrine svulster med bruk av PET-teknologi. Innmerking av radiofarmakonet 68Ga-DOTATOC gjør vi nå selv på Avdeling for Nukleærmedisin
Ny og bedre metode for diagnostikk og oppfølging av nevroendokrine svulster.pdf (283 KB)

Tidligere avbildet vi nevroendokrine svulster med gammakamera eller SPECT/CT med bruk av radiofarmakaene 111In (Indium) - Octreoscan eller 99mTc (Technesium) - Tectrotyd. Det har lenge eksistert bedre metoder for avbildning av nevroendokrine svulster med anvendelse av PET-teknologi, men disse har ikke vært tilgjengelig i Norge. Da det kom en ny og enklere 68Germanium-/68Gallium-generator på markedet i 2018 åpnet det muligheten for at vi selv kunne produsere radiofarmaka til bruk for PET.

Nevroendokrine (NE) celler fins i mange typer vev og organer i kroppen. De utvikles fra hormonproduserende celler, eller forstadier (stamceller) til disse.

Nevroendokrine tumores (NET) uttrykker somatostatinreseptorer (SSR) på overflaten. Det er fem ulike varianter av disse reseptorene (SSR 1 - 5), og ulik sammensetning på celleoverflaten gjør at vi kan skille ulike typer NET.

NET har sitt utspring fra nevroner og endokrine celler, som normalt har høy tetthet i hjerne, perifere neuroner, endokrin pancreas og gastrointestinal-systemet. Naturlig forekommende SSR har svært lav metabolsk stabilitet. Derfor er det utviklet mer stabile syntetiske analoger, som når de er merket med radioaktivitet kan synliggjøre opptak i NET-vev.

Mesteparten av de nevroendokrine svulstene er lokalisert til gastrointestinaltraktus og lunger. Årsak til utvikling av nevroendokrine svulster er, foruten få svært sjeldne arvelige tilfeller (multippel endokrin neoplasi, von Hippel-Lindau sykdom, Neurofibromatose type 1), i de fleste tilfeller ukjent.

Nevroendokrine svulster er en form for saktevoksende kreft som ofte ikke merkes hos pasienten før den metastaserer og endrer karakter med merkbart økende symptomer. Overlevelsestiden kan være lang, selv ved metastatisk sykdom, noe som gjør at prevalensen (antall med sykdommen på et gitt tidspunkt) er høyere enn insidensraten skulle tilsi.

Senter for nevroendokrine svulster ved Seksjon for fordøyelsessykdommer på Rikshospitalet har ca. 750 konsultasjoner per år, og ble i 2011 utnevnt til et «Center of excellence» av den Europeiske nevroendokrine tumororganisasjonen (ENETS).

Kilder

Senter for nevroendokrine svulster:

Les mer

Flere saker fra Bioingeniøren

Fra og med 3. april kan kommuner og helseforetak gå inn på Helsedirektoratets nye register for ledig helsepersonell og søke etter bioingeniører som vil gjøre en innsats under koronakrisen.
Bioingeniøren 02.04.2020
Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) vil åpne sine e-læringskurs i laboratoriearbeid for resten av 2020.
Bioingeniøren 02.04.2020
På Sykehuset i Gjøvik har alle inneliggende pasienter sin egen staseslange. - Pasienter og ansatte opplever det som mer hygienisk, sier overbioingeniør Silje Brobakken.
Bioingeniøren 02.04.2020
De siste ukene har det rast en debatt om studiebarometeret som har engasjert både ansatte og studenter. Hovedfokus har vært spørsmål rundt nytteverdien av undersøkelsen.
Bioingeniøren 02.04.2020
Regjeringen og KS har inngått en avtale om å etablere 19 helsefellesskap som skal få sykehusene og kommunene til å samarbeide bedre om pasientene.
Bioingeniøren 01.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt