AddToAny

Ny masterplan: Vil samlokalisere flere særorganer i Oslo

I et nytt eiendomsprosjekt foreslås det at POD, PIT og PFT skal dele lokaler på Majorstuen, mens Økokrim, PU og NID kan flyttes inn i Kripos' lokaler på Bryn.
Hvert år blar politiet opp nær en halv milliard kroner for å leie kontorlokaler i hovedstaden. Den samlede eiendomsmassen er på cirka 200.000 kvadratmeter og fordeler seg på 60 leiekontrakter, som huser alt fra Politidirektoratet (POD) til særorganer og Oslo politidistrikt.

Men kvaliteten på arealene varierer, og ikke alle lokalene møter dagens krav til politispesifikke funksjoner og arealeffektivitet. Mens flere av lokalene er av eldre dato, er andre moderne og har potensiale for samlokalisering.

POD har derfor satt i gang eiendomsprosjektet «Masterplan Eiendom Særorgan og virksomhet». Hensikten med prosjektet er «å bidra til at politiets virksomhet i Oslo får en mer fremtidsrettet, fleksibel og funksjonell eiendomsløsning som understøtter deres samfunnsoppdrag». Samt å «kartlegge, analysere og vurdere økonomiske besparelser», ifølge dokumenter Politiforum har fått innsyn i.

Det er Politiets fellestjenester (PFT) som har ansvaret med å inngå leiekontrakter på vegne av politiet, og de har også derfor prosjektledelse for masterplanen. I et av dokumentene defineres fem hypoteser som vil ligge til grunn for utredningen (se faktaboks).

I korte trekk dreier hypotesene seg om å utnytte arealene bedre, og i større grad samlokalisere enheter der det er mulig. I tillegg har politiet tatt med seg nyttig erfaring med hjemmekontor under koronapandemien, som har åpnet for mer fleksible arbeidsplasslokasjoner, og dermed underdekning av antallet arbeidsplasser.

Det er særlig to hovedspor som utpeker seg, ifølge mandatet. Det første er samlokalisering av POD, PFT og Politiets IKT- tjenester (PIT) på Majorstuen. PIT anslår nemlig at kun halvparten av de ansatte vil være tilstede i fremtiden.

Det innebærer at PFT med sine 119 ansatte, kan samlokaliseres med PIT, og dermed si opp dagens leieavtale. Bare dette alene vil gi besparelse på årlige leiekostnader på i overkant av ni millioner kroner.

«Det er ingen drastiske grep i en slik samlokalisering, PFT sine lokaler er i dag lokalisert ett par hundre meter unna PIT sine. Et naturlig neste steg, ville vært å sett på om det er plass til POD også i PIT sine arealer, evt om deler av POD kunne vært samlokalisert i samme bygg som PIT og PFT, og hvilke besparelser det ville medføre», heter det videre i mandatet.

Kan spare millionbeløp

Det er ved det andre hovedsporet at de virkelig store summene kan spares. For ved såkalt «clusterutvikling» på Bryn, som innebærer å innlemme Økokrim, Politiets utlendingsenhet (PU) og Nasjonalt ID-senter (NID) i Kripos' eksisterende lokaler, anslås besparelsene på lang sikt å være i størrelsesorden 30 til 40 millioner kroner.

Det vises i mandatet til at det pågår et prosjekt knyttet til ny leieavtale deler av arealene til Kripos:

«I forbindelse med dette arbeidet er det avdekket et stort potensial knyttet til effektivisering av

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Lektor Ivar K. Lunde ved Nord Universitet mener det er behov for mer øvelse på strategisk nivå. - De som trenger øving mest, øver minst, mens de som trenger det minst, øver mest, sier han.
Politiforum 28.06.2022
Politifolk utsettes tidvis for både vold og trusler. En rekke faktorer spiller inn med tanke på hvordan den som blir utsatt for slikt reagerer, men reaksjonene kan komme senere enn mange tror.
Politiforum 27.06.2022
Martin Dahl Myrberg ved PHS i Stavern mottok prisen for beste politistudent. Han mener det viktigste er å ha en balanse mellom skolearbeid og fritid.
Politiforum 27.06.2022
Da Hanne-Regine og kjæresten ble slått ned, møtte de en politikvinne som var tydelig på at dette var hatkrim, og måtte anmeldes. Politidirektør Benedicte Bjørnland håper alle føler seg trygge til å anmelde dersom de opplever hatkriminalitet.
Politiforum 26.06.2022
At det opprettes et varslingsombud kun for politiet, sier noe om alvoret. Det er et kraftig signal som etaten må ta på alvor.
Politiforum 24.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt