AddToAny

Ny korntørke skal gi mer matkorn for Gjerdrum-bonde

Skal selvforsyningen nå 50 prosent, må bønder som Lars Olav Rogstad lykkes med å få fram matkorn. Ny tørke og lager er en del av løsningen, mener kornbonden. I løpet av det siste året har prisene steget voldsomt. Lars Olav Rogstad

Lars Olav Rogstad driver rundt 2000 med korn og oljevekster i Gjerdrum i Akershus. Nå skal han bygge ny korntørke. Prosessen begynte i fjor vår, men byggingen er enda ikke i gang.

Kornbonden håpet lenge at tørka skulle stå klar til høsten, men det lar seg ikke gjøre.

- Det går ikke å få den klar til til høsten. Jeg har enda ikke bestemt meg for om jeg skal sette i gang bygginga i år, eller om jeg skal vente til mars neste år, sier Rogstad.

Fordelen med å sette i gang i år, er at den står klar til neste år. Bakdelen er at han da må dra med seg finansieringskostnaden i ett år, før han har behov for tørka.

Ønsker tidligere avklaring

Rogstad sier han får 1,5 millioner i støtte fra Innovasjon Norge til tørka og lageret. En forutsetning er at du ikke gjør irreversible tiltak, før du har fått tilsagn om støtte.

Rogstad mener det ville være bra om avklaringen fra Innovasjon Norge hadde kommet tidligere.

- Vi begynte å snakke om det i fjor på denne tida, og visste om dette med søknad til Innovasjon Norge. Søknadsfristen var 1. desember i fjor, og vi gjorde det som skulle til. Deretter skal landbrukskontoret levere søknaden til Innovasjon Norge innen 1. februar, og de har sin behandlingstid, sier Rogstad.

Innovasjon Norge opplyser i en e-post at behandlingstiden deres varierer med pågang, hvilket virkemiddel det er søkt på og hvorvidt søknader har all informasjonen som trengs når de kommer inn.

Tapte på å vente

I perioden Rogstad ventet, steg prisene voldsomt. Tørka som i fjor skulle koste åtte millioner kroner, koster nå ti millioner. Pengestøtten er den samme.

- Felleskjøpet, som vi først kontakta, sa at vi burde bestille i fjor høst. Prisene kom til å stige, og vi burde sikre oss det vi trengte til bygget. Jeg sa at Innovasjon Norge er tydelig på at det

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

I dag finnes det lite dokumentert kunnskap om jordhelsa i den nordligste grøntproduksjonen. Det vil Nibioforskere gjøre noe med.
Bondebladet 05.07.2022
Ukraina har 22 millioner tonn korn på lager, og ønsker sikkerhetsgarantier for at korn nå kan fraktes fra ukrainske havner.
Bondebladet 05.07.2022
Politiet etterforsker saken etter at en person kastet en geit på sjøen.
Bondebladet 05.07.2022
Salget av norsk sider hos Vinmonopolet fortsetter å øke. Hittil i år har veksten vært på 7 prosent, mens salget av annen alkohol falt.
Bondebladet 05.07.2022
Fylkesleder i Innlandet Bondelag, Elisabeth Gjems er bekymret for veterinærtilgangen, og frykter for dyrevelferden i sommer.
Bondebladet 01.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt