AddToAny

Ny forskning viser at studentene sliter og systemet svikter

For studenter med funksjonsnedsettelse kan studiene fortone seg som så tøffe at flertallet vurderer å slutte.
14 studenter med nedsatt funksjonsevne er dybdeintervjuet i forbindelse med en nylig publisert doktoravhandling om funksjonshemning og profesjonsutdanninger. Samtlige ga uttrykk for at det hadde vært så tøft at de hadde vurdert å avbryte studiene. To sluttet underveis av samme årsak. Studentene jobber hardt for å tilpasse seg og for å bevise at de duger like godt som andre - i et system som stadig svikter i stedet for å støtte.

De 14 studentene hadde utfordringer knyttet til syn, hørsel, kognisjon, forflytning, lesing og skriving og kronisk sykdom. For 11 av dem var funksjonsnedsettelsen medfødt.

Avhandlingen «Funksjonshemming og profesjonsutdanninger i lys av studenter, lærere og praksisveilederes erfaringer. En kvalitativ studie» av forsker og universitetslektor Eli Langørgen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), viser at studenter med funksjonshemning arbeidet hardt for å bevise at de duger i rollen som profesjonsstudenter og for å oppnå anerkjennelse som fremtidige profesjonsutøvere.

Tar ansvar selv

Universiteter og høgskoler er pålagt å legge til rette for studenter med særskilte behov, så lenge det ikke fører til en reduksjon av faglige krav, men det er studentene selv som må be om dette.

- Når disse studentene starter på høyere utdanning, forventer de å gli inn og bli tatt imot som alle andre studenter. Samtidig vet de at de trenger noe mer, men det er ikke alltid lett å vite nøyaktig hva. Det gjør det vanskelig å be om noe, sier Eli Langørgen.

Studentene i studien arbeider hardt for å vise at de er gode nok og har ressurser. De føler at de på grunn av funksjonsnedsettelsen må bevise noe ekstra. De erfarte at det var vanskelig å finne ut hvem som kunne hjelpe og hvilke muligheter som finnes, og når ting endelig var på plass, fungerte kanskje ikke tekniske løsninger, eller personer i systemet fulgte ikke opp. I slike situasjoner følte studentene at de måtte ta ansvar selv.

Under radaren

- Det gjør de i det stille, fordi det å be om noe vil si at man fremstår som svak og er til bry. Dermed går også utfordringene disse studentene har under radaren. De dekker over veldig mye. Det tror jeg verken studentene selv eller lærerne er klar over, sier forskeren.

Dette stjeler energi og fokus, noe alle i lengden taper på.

- Funksjonsne

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

Et offentlig utvalg foreslår flere lovendringer som blant annet skal styrke funksjonshemmedes rettigheter ved valg.
Handikapnytt 03.06.2020
- Jeg var redd for at det kunne påvirke saken min negativt, forteller Nima Mashouri om hvorfor han ikke nevnte polioskadene for utlendingsmyndighetene da han kom til Norge.
Handikapnytt 02.06.2020
Mens hele verden nå står midt i kampen mot Covid-19, kjempes det også mot et annet virus. Filippinene er blant landene som var erklært fritt for polio. Så ble 17 nye smittetilfeller bekreftet.
Handikapnytt 29.05.2020
Den årlige feiringen av funksjonshemmedes likestillingskamp blir heldigital denne gangen. På den måten kan enda flere være med, lokker arrangørene.
Handikapnytt 28.05.2020
MENINGER: Hvorfor krever ikke KrF full stortingssal for å stanse diskrimineringen som funksjonshemmede utsettes for etter at de er født? spør leder i Norges Handikapforbunds Ungdom, Tamarin Varner i dette innlegget.
Handikapnytt 26.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt