AddToAny

NY AVLSTRATEGI GIR RESULTATER

NY AVLSTRATEGI GIR RESULTATER
Ola Kvendset og Anne-Berit Wedlog Kvendset bruker REDX på halve besetningen og kjøttfesæd på resten. De mener de tjener 1 000 kr både på oksekalvene de selger og kvigene de setter på med denne strategien.
Ola Kvendset og Anne-Berit Wedlog Kvendset driver en gård som ligger på Kvendset i Todalen, i Surnadal kommune i Aktuelle for bruk 50/50 med REDX og kjøttfesæd Møre og Romsdal. På gården de med melkeproduksjon og sau. Kalvestell og sauehold er Anne-Berits hovedområde, mens Ola har hovedansvaret for grasproduksjonen og avlsarbeidet. Resten deler de likt.

Investerte i egen dunk og ble eierinseminør
Ola tok eierinseminørkurs vinteren 2016. Dette ble gjort for å få inseminert kua til riktig tidspunkt. Han ønsket også å begynne med bruk av kjønnsseparert sæd og kjøttfesæd. Fordi det var forskjellige veterinærer som hadde semintjenesten i området måtte han kjøpe egen dunk for å få bruke de oksene han ønsket. Da følte Ola at han like greit kunne ta eierinseminørkurset også. Med god planlegging kan han plukke ut den oksen som passer best til hvert enkelt dyr uten å oppleve at dunken er tom for den oksen, som en kan risikere ved å benytte veterinær/tekniker.

Vil avle frem en flokk med «usynlige kyr»
Når Ola begynte som eierinseminør var planen å kjøre en strategi med ca. 30 prosent REDX, 30 prosent ordinær sæd og 40 kjøttfe. Det insemineres 1-3 ganger med REDX etter hvor bra kviga/kua er. Deretter gis det 1-2 forsøk med ordinær sæd. Enkelte dyr har også blitt inseminert med alternative melkeraser. Ola og Anne-Berit har testet ut krysninger med Brown Swiss, Holstein og Jersey. De synes det er interessant å prøve litt andre raser, og liker flere farger på kyrne. Krysningsavl er også en grei erfaring å ta med seg, for økonomiens del. Man får også med en krysningsfrodighet, selv om krysningene ikke har utmerket seg noe spesielt.

Målet med avlsarbeidet er å få en flokk med "usynlige kyr". Altså kyr som har god fruktbarhet og holder seg friske. Det eneste de ønsker at kyrne skal utmerke seg på er god ytelse og godt lynne, samt godt jureksteriør. De ønsker å beholde flest mulig kuer så lenge som mulig, og heller selge unna yngre dyr som livdyr. De eldste dyrene har ofte høyere melkeytelse.

Endret taktikk til 50/50 REDX og kjøttfe
Som eierinseminør er ulempen at m
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Fokus på fôreffektivitet og kraftfôrregimet over mange år har betalt seg. Det startet med at det ble satt inn kraftfôrvogn i båsfjøset, og nå er regimet videreutviklet med mjølkerobot.
BUSKAP 21.10.2021
Metan og CO2 er så ulike når det gjelder påvirkning på klodens oppvarming at det er meningsløst å omregne metan til CO2-ekvivalenter.
BUSKAP 21.10.2021
Det er god grunn til å stoppe opp og reflektere over historien bak at vi har verdens beste melk, og hvordan vi kan bli flinkere til å slå oss på brystet og kommunisere dette budskapet. Les lederen i Buskap 7/2021 HER
BUSKAP 18.10.2021
Hvorfor det er viktig å få kontroll over holdutvikling i besetningen og hvordan vi kan bruke BCS-kameraet til å hjelpe oss med dette?
BUSKAP 09.10.2021
Typisk for ei besetning med lav fôreffektivitet er stor grad av overfôring utover i laktasjonen. Kyrne blir feite før avgjelding og kalver inn for feite, med de kjente problemene det gir rundt og etter kalving.
BUSKAP 07.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt