AddToAny

NTNU belønner ansiennitet

Det lokale lønnsoppgjøret ved NTNU belønner ansatte med lang tjenestetid.
- Nyansatte kommer inn på et ganske høyt lønnsnivå, og ofte høyere enn de som har jobbet lenge i virksomheten. Vi har derfor ønsket å prioritere dem som har lang tjenestetid, forteller Gry Eva Alterskjær, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved NTNU.

2 lønnstrinn for 20 år

I mars i skrev Forskerforum om den flate lønnsutviklingen for Forskerforbundets medlemmer. For flere av de store ansattgruppene ved universiteter og høyskoler i staten har de med mange års ansiennitet lik eller til og med noe lavere lønn enn nyansatte. Alterskjær mente dette måtte gjøres noe med. I slutten av oktober ble lokale forhandlinger i staten gjennomført. Resultatet gir et lønnsløft for de ansatte med lengst ansiennitet ved NTNU og de innfusjonerte høyskolene.

Forskerforbundets lønnsstatistikk viser at det er lite forskjell mellom ansatte med kort og lang tjenestetid. Illustrasjon: Forskerforum

De som er fast ansatt med 12-19 års ansiennitet, får ett ekstra lønnstrinn. For ansatte med minst 20 års ansiennitet går det et skille ved lønnstrinn 82, som tilsvarer 860 300 kroner. Opp til denne grensa er tillegget på to lønnstrinn, mens de som allerede ligger over, får ett lønnstrinn.

- Det handler om kostnadene ved de forskjellige lønnstrinnene. Et lønnstrinn så høyt oppe på tabellen koster mye mer. Det er for at flest mulig skal nyte godt av denne innretningen, forteller Alterskjær.

UiB satset på rekrutteringsstillinger

Ved Universitetet i Bergen forteller hovedtillitsvalgt Steinar Vagstad at problemet med flat lønnsutvikling er gjenkjennelig.

- Vi ser akkurat det samme mønsteret hos oss, men i år var det ikke det vi var ute etter.

Ved flere universiteter var det særlig situasjonen for doktorgradsstipendiatene som fikk oppmerksomhet i forhandlingene. Siden nyansatte doktorgradsstipendiater fikk et lønnsløft fra i år i de sentrale forhandlingene har noen universiteter gått inn for å heve lønnen også til stipendiater som har vært ansatt lenger. Ved UiB kom partene til en løsning med et generelt tillegg til de fleste ansatte, og en særskilt satsing på stipendiater.

- Det er en ny trend at rekrutteringsstillingene får en større andel av pengene som går til lokale forhandlinger. Jeg tror årsaken er at de har vært lønnstapere i mange år. De siste 6-7 årene har de ikke holdt tritt med lønnsutviklingen. Nå har de hatt to gode lønnsoppgjør på rad, og det var på tide.

Image-text:

Lønnsveksten for universitetsansatte med lang tjenestetid har vært svært flat sammenliknet med nyansatte. Det gjør NTNU noe med. Illustrasjonsfoto: Erik Norrud

Extra-info:

Lokale forhandlinger:

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt