AddToAny

NTBs høytidelige oppdrag: Kun ti eksponeringer før døra lukkes

Hvordan er det egentlig å stå på en stige på slottet med hele regjeringen, kongen og kronprinsen stirrende på deg?
Tradisjonen med å forevige regjeringen i statsråd har i mange år falt på NTBs fotografer, og da regjeringen Solberg troppet opp til sitt aller siste statsråd med kong Harald og kronprins Haakon torsdag i forrige uke, stod Håkon Mosvold Larsen klar med kamera.

Situasjonen er nøye regissert:

Når statsrådene ankommer slottet, hilser de på kongen og kronprinsen før de setter seg ned ved den plassen de har fått utdelt.

Når signalet går om at alle er klare, åpnes det en dør. I den døra står fotografen, selvsagt i dress. Han plasserer kamerastativet foran seg, klatrer opp på en stige, ser til at alle navnelapper er gjemt unna, at alle statsrådhender ligger i fanget og at statsrådene helt bakerst i bildet lener seg over bordet.

Solberg-regjeringens aller siste statsråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Etter ti eksponeringer klatrer han ned fra stigen og dørene lukkes bak ham.

To timer senere gjentas fotograferingen, denne gangen er det den nye regjeringen som sitter rundt bordet. En litt mer fargerik versjon av den forrige, men i samme posisjon, med hendene i fanget, smiler de også til fotografen.

Støre-regjeringens aller første statsråd. Bildet er tatt to timer etter at Solberg-regjeringen satt i de samme stolene. Foto: Håkon Mosvold Larsen

- Det skal gjøres veldig veldig kjapt, jeg har ikke tid til å justere noe i ettertid. De nederst på bordet må lene seg fremover og så må alle se i kamera da, det skjønner de gjerne av seg selv, sier Larsen til Journalisten.

Tiden han står på stigen er så kort at han egentlig ikke har tid til å tenke på så mye annet ett at det blir rett teknisk og at han følger planen han har lagt.

- Det går himla fort. Jeg fokuserer på det tekniske, at det er skarpt der det skal være skarpt og at fokuset ikke sklir ut akkurat når jeg tar bildet.

Nervepirrende

Vanligvis når Larsen fotograferer statsråder og kongelige holder de på med andre ting. I denne situasjonen er alles oppmerksomhet vendt mot fotografen.

- Alle ser på meg, det er jo en smule nervepirrende, det er det jo, sier han.

Det er mange som jobber i kulissene for å få til fotograferingen denne dagen. Alt er nøye planlagt, ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Lampene har han satt opp på forhånd, alle har sine faste plasser.

- Jeg er nødt til å stole på at teknikken fungerer, jeg har ikke tid til å dobbeltsjekke det, sier han og forklarer:

- Det er jo et oppdrag utenom det vanlige. Alt som kan planlegges må planlegges. Om du gjør det og holder deg til planene blir det ikke så skummelt, men om jeg hadde kommet inn dit helt uforberedt og måtte slenge opp kamera, gjøre ting på «hyrten og styrten», hadde det vært noe annet, sier Larsen og trekker fram en toppalpinists metode:

- Aksel Lund Svindal baserer seg aldri på flaks, for da må han også basere seg på uflaks, det er litt det samme her.

Regjeringsskiftet 2013. Kong Harald og kronprins Haakon holder statsråd med statsminister Erna Solberg og hennes påtroppende regjering på Slottet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Regjeringsskiftet 2013. Kong Harald og kronprins Haakon holder statsråd med statsminister Jens Stoltenberg og hans avtroppende regjering. Foto: Cornelius Poppe / NTB 2012. Kong Harald og kronprins Haakon i statsråd med Stoltenberg-regjeringen på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB 2009. Regjeringen Stoltenberg før skifte av enkelte statsråder i ekstraordinært statsråd Foto: Lise Åserud / NTB

Image-text:

Vaktsjef Stian Lysberg Solum tok bilde av NTB-fotograf Håkon Mosvold Larsen mens han foreviget kongen og den nye regjeringen i deres første statsråd på slottet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt