AddToAny

NRK satt på omstridte Ramm-sketsjer i to år: - Ville nok ikke blitt laget slik i dag

«Japanese Ramm Show» ble produsert før blackface-debatten for alvor blusset opp i Humor-Norge og Orkla trakk sine reklamefilmer for Smash.
Reaksjonene har haglet etter at NRK avpubliserte tre programmer av «Helt Ramm» som ble laget i forbindelse med sommer-OL i Tokyo. Avgjørelsen om å trekke programmene ble tatt etter at NRK fikk sterke tilbakemeldinger på Nicolay Ramms fremstilling av en japansk gameshow-vert.

- Det har foreløpig ikke vært mange negative tilbakemeldinger på episodene, men de har vært såpass sterke at vi i formiddag har vurdert innholdet på nytt og kommet fram til at det er riktig å avpublisere. Vi ønsker verken å såre eller stigmatisere, sa Anders Sårheim, fungerende redaktør i Sporten, tidligere denne uken.

Senere har flere tatt til orde for at NRK burde latt sketsjene stå, blant dem NRKs egen «Debatten»-programleder Fredrik Solvang og Dagens Næringsliv, som skriver på lederplass at NRK risikerer å vanne ut humorkonseptene sine. «Lytt til Fredrik Solvang», er beskjeden derfra.

Dette er ikke første gang i år at en norsk aktør har fått kalde føtter etter å ha laget satire på et japansk gameshow. Tidligere i år trakk Orkla en rekke reklamefilmer som Smash som tok utgangspunkt i denne sjangeren. Disse filmene var, i motsetning til «Helt Ramm», spilt inn i Japan med japanske skuespillere.

Ble laget i 2019

Men «Japanese Ramm Show» - som NRK har kalt sine sketsjer - ble spilt inn lenge før dette ble en mediesak. De har nemlig ligget klare siden 2019, opplyser NRK til Kampanje. Sommer-OL ble som kjent flyttet fra 2020 til 2021 som følge av koronapandemien.

- Sketsjene ble produsert før Orkla-reklamen. Meg bekjent var det ikke en del av vurderingsgrunnlaget ved publisering, sier Sårheim til Kampanje.

Han understreker at intensjonen var å parodiere en programledertype og et formatkonsept, og ikke menneskene.

- Vi mente derfor at sketsjene var innenfor ved publisering.

- Burde tatt en ekstra runde

Heller ikke vinterens blackface-debatt, som oppstod da Discovery satte den ti år gamle programserien «Nissene over skog og hei» på lufta igjen i desember i fjor, rokket ved NRKs avgjørelse om å publisere.

- Var dette noe dere reflekterte over under arbeidet med «Helt Ramm»?

- Sketsjene ville nok ikke blitt laget slik i dag, og selv om de ble vurdert før publisering nå 2021, burde de nok vært gjenstand for en ekstra runde.

Selv om NRK selv mener vurderingene de gjorde i forkant av publiseringen ikke var gode nok, er det ikke aktuelt å utarbeide noen retningslinjer for hva som er greit og ikke greit når man lager underholdning for kanalen.

- De redaksjonelle retningslinjene vi har, som for eksempel «flerkulturell ordliste» og Vær varsom-plakaten er tilstrekkelig.

- Anser dere disse sketsjene for å være rasistiske?

- Intensjonen var å parodiere en programledertype, men vi ser at dette innholdet ikke traff slik vi ønsket. Sketsjene rammer mennesker som har opplevd og opplever rasisme, og derfor avpubliserte vi.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

- Dette er sterke tall, til tross for en liten nedgang, sier Discovery-direktør.
Kampanje 20.09.2021
Programleder Mads Hansen er strålende fornøyd med mottakelsen på andre sesong.
Kampanje 20.09.2021
Reklamebyrået Brunch bruker en noe uortodoks metode i søket på ny byråleder.
Kampanje 20.09.2021
- De presenterte oss for en idé som traff godt på våre kriterier, sier markedssjef.
Kampanje 20.09.2021
- Det er ikke lenger flertall for støtte til HRS i Stortinget, skriver justispolitisk talsperson o Arbeiderpartiet til Medier24.
Kampanje 20.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt