AddToAny

NOKUT skal revidere NLAs høyskoleakkreditering

NOKUT skal revidere NLAs høyskoleakkreditering
NOKUT har varslet NLA Høgskolen (NLA) om at akkrediteringen som høyskole skal revideres.
Revideringen innebærer en gjennomgang av om NLA tilfredsstiller alle gjeldende krav for akkreditering som høyskole i lov og forskrifter. Det gjelder blant annet hvordan høyskolen forholder seg til universitets- og høyskolelovens bestemmelser om akademisk frihet, og om den oppfyller de faglige kravene til akkreditering som høyskole i Kunnskapsdepartementets studiekvalitetsforskrift og NOKUTs studietilsynsforskrift.

Dette er første gang NOKUT gjennomfører revidering av en institusjonsakkreditering.

- NOKUT skal bidra til at samfunnet skal kunne ha tillit til kvaliteten i høyere utdanning. Derfor følger vi med på utviklingen ved universitetene og høyskolene med utgangspunkt i kvalitetskrav satt i lov og forskrifter. For å forsikre oss om at NLA fortsatt oppfyller alle krav vil vi revidere akkrediteringen høyskolen har hatt siden 2006, sier NOKUT-direktør Terje Mørland.

Bakgrunnen for at NOKUT vil revidere høyskolens akkreditering er at det over tid har kommet bekymringsmeldinger om NLAs praktisering av prinsippet om akademisk frihet, forhold som har blitt avdekket gjennom mediene samt at tilgjengelig offentlig informasjon, som evalueringer i Forskningsrådet og data fra Database for høyere utdanning, har indikert lav og synkende forskningsproduksjon.

Kan miste statsstøtte

NOKUT gjennomfører revideringen ved å oppnevne en sakkyndig komité som skal vurdere om kravene til akkreditering som høyskole er oppfylt. Det er til slutt NOKUTs styre som vil fatte vedtak i saken på grunnlag av innstilling fra den sakkyndige komiteen.

En eventuell tilbaketrekking av en høyskoleakkreditering innebærer at høyskolen må søke NOKUT om å etablere nye studietilbud også på bachelorgradsnivået. Høyskolen kan også på lengre sikt risikere å miste finansiering over statsbudsjettet, siden institusjonsakkreditering fra 2025 vil være et vilkår for å motta statstilskudd fra Kunnskapsdepartementet.

Image-text:

NLA Høgskolens hovedsete ligger i Sandviken i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Jeg er veldig optimistisk, det er ikke noe som tilsier at vi ikke skal kunne gjøre det som er nødvendig for at akkrediteringen skal bli opprettholdt, sier rektor Erik Waaler.
Forskerforum 17.01.2020
Rektor Curt Rice på Oslomet ønsker å flytte hele Kjeller-miljøet til Oslo, men vil først høre hva ansatte og studenter mener.
Forskerforum 17.01.2020
Skal vi bedrive fremragende forskning, utdanning og innovasjon så er det en dårlig ide å ta fra oss råderetten over egne bygg, skriver fem studentledere.
Forskerforum 17.01.2020
- De største uløste spørsmålene kan ikke løses av naturvitenskapen alene, sier forskningsminister Iselin Nybø.
Forskerforum 16.01.2020
To professorer har fått skriftlig advarsel etter konflikten ved Institutt for historiske studier ved NTNU.
Forskerforum 15.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt