AddToAny

NLA Høgskolen ser positivt på Nokut-revisjon

- Jeg er veldig optimistisk, det er ikke noe som tilsier at vi ikke skal kunne gjøre det som er nødvendig for at akkrediteringen skal bli opprettholdt, sier rektor Erik Waaler.
Rektor Erik Waaler ved NLA Høgskolen møtte onsdag Nokut om den forestående revisjonen av NLAs høyskolestatus.

- Jeg opplever det som en positiv prosess for oss. Når det er stilt spørsmål ved om vi har forskingsfrihet, så er det positivt at Nokut går gjennom dette og bekrefter at så er tilfelle, sier Waaler til Forskerforum.

- Vi imøteser det med både alvor og glede, sier rektor Erik Waaler om Nokut revisjonen. Foto: NLA

Waaler forteller at møtet handlet om prosessene som høyskolen skal gjennom, men at selve kravlisten fra Nokut ikke kommer før i mars. Deretter vil revideringen ta rundt et år, og hvis det er noe Nokut ikke er fornøyd med, vil NLA få tid til å rette opp.

- Jeg er veldig optimistisk, det er ikke noe som tilsier at vi ikke skal kunne gjøre det som er nødvendig for at akkrediteringen skal bli opprettholdt.

Undersøker akademisk frihet

NLA Høgskolen havnet i medienes søkelys i høst etter at to organisasjoner med tette bånd til høyskolens eiere arrangerte et seminar om homoterapi. To ansatte ved høyskolen sa opp i protest mot seminaret og mot det de opplevde som en begrensning av deres faglige frihet i møte med høyskolens verdidokument, som går langt i å avkreve lojalitet til eierorganisasjonenes standpunkt til blant annet ekteskap og abort.

Revideringen innebærer en gjennomgang av om NLA tilfredsstiller alle gjeldende krav for akkreditering som høyskole i lov og forskrifter. Det gjelder blant annet hvordan høyskolen forholder seg til universitets- og høyskolelovens bestemmelser om akademisk frihet, og om den oppfyller de faglige kravene til akkreditering som høyskole i Kunnskapsdepartementets studiekvalitetsforskrift og NOKUTs studietilsynsforskrift.

Dette er første gang NOKUT gjennomfører revidering av en institusjonsakkreditering.

Kan få forkortet verdidokument

Waaler forteller at NLA også er i en prosess med å revidere verdidokumentet.

- Vi kommer til å kommentere det når vi har et ferdig utkast, foreløpig er det bare skisser. Slik det ser ut, kan det komme til å bli et kortere dokument, men jeg vil ikke kommentere innholdet før vi har kommet til en konklusjon, for vi er opptatt av å ha en god intern prosess.

Waaler har hele tiden vært klar på at hans ansatte ikke møter formelle hindre for forskningen sin:

- Jeg opplever at våre ansatte har full forskningsfrihet og jeg kjenner ikke til eksempler på at noen har blitt instruert eller korrigert på forsking verken fra meg, styret eller andre i organisasjonen. Vi legger vekt på at forskerne skal komme til de resultatene som er naturlig, akkurat som ved andre høyskoler. Forskerne bør publisere funnene sine, uavhengig av om de er i tråd med NLA Høgskolens verdier.

Image-text:

NLA Høgskolen har hovedsete i Bergen og er eid av seks kristne organisasjoner. Foto: Paul S. Amundsen

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

En betydelig mengde forskning finner negative effekter av åpne kontorlandskap, skriver Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.
Forskerforum 01.07.2020
Det verste med jobben som statsråd er de lange møtene, synes Henrik Asheim. - Jeg mener det aller meste kan sies på 45 minutter, sier han.
Forskerforum 30.06.2020
11 universiteter og høyskoler deler 100 millioner kroner for å oppgradere bygninger.
Forskerforum 29.06.2020
Ytterligere 30 blir omplassert og kan måtte gå ned i lønn.
Forskerforum 28.06.2020
Elin Ørjasæter mener vårens hytteforbud var fullstendig disproporsjonalt. I sommer skal hun ta igjen det tapte, på hytta.
Forskerforum 26.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt