AddToAny

Nils Rune Langeland ber om unnskyldning: - Legger meg helt flat

I et innlegg i Khrono beklager Nils Rune Langeland overfor alle han har forulempet. Han innser at han hadde en konfronterende og provoserende stil, særlig overfor kvinner.
Han skriver at han ikke venter at alle skal tilgi ham eller at han blir fritatt for kritikk.

«Men å leggja meg heilt flat er det einaste eg kjenner for å gjera, og det einaste eg kan gjera i den situasjonen eg har skapt for meg sjølv og andre.»

Det var i 2017 at Nils Rune Langeland ble avskjediget fra sin stilling som historieprofessor ved Universitetet i Stavanger.

Det nektet han å godta. Han gikk til sak for å få kjent vedtaket ugyldig, men tapte i Oslo tingrett i 2018.

Flesteparten av hendelsene som gjorde at han ble avskjediget handlet om «trakasserende adferd og krenkelser mot kollegaer og andre», ifølge regjeringsadvokaten.

Det var blant annet facebook-innlegg, der han kom med negative karakteristikker av kolleger og andre. Det var meldinger med «upassende og seksualisert innhold» til kolleger, sin egen sjef og andre. Og at han hadde møtt opp på jobb beruset. En fellesnevner for hendelsene var nettopp at det hadde vært alkohol med i bildet, og det kom også frem at Langeland hadde et alkoholproblem. Han skriver nå at alkohol ikke lenger er en sentral del av hverdagen hans og at han har fått profesjonell hjelp.

Vurderer å saksøke Universitetet i Tromsø

Det ble forrige uke kjent at Langeland vurderte å gå til søksmål mot Universitetet i Tromsø, etter å ha søkt på en førsteamanuensis-stilling der.

Han føler seg forbigått fordi den sakkyndige komiteen som skulle vurdere søkerne, aldri fikk se søknaden til Langeland, ifølge Khrono.

I innlegget skriver Langeland at han gjort det ganske bra som historiker.

«Men gjennom fleire år med akademisk sosialisering rundt alkohol utvikla eg etter kvart eit problem som også vart synleg i sosiale samanhengar. Over tid la eg meg til ein stil som var konfronterande, provoserande og i alle høve utfordrande, særleg overfor kvinner.»

Han understreker videre at han ikke forventer at alle skal forstå at han selv trodde dette var en god måte å komme innpå folk.

«I ettertid innser eg at eg tok feil. Skammeleg feil. Denne stilen og veremåten, som eskalerte med alkohol, har gjort at eg støytte frå meg folk, mista jobben, professortittelen, vener og kontaktar, mitt personlege omdøme og det meste anna som eg eigentleg ville ha.»

«Eg bed om orsaking overfor dei som vart råka av den ubehagelege sida av meg, som også var ei sjukeleg side av meg», skriver Langeland.

Image-text:

Nils Rune Langeland under rettssaken i Oslo tingrett i 2018. Foto: Jørgen Svarstad

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Onsdag informerte Ola Borten Moe landets rektorer om veien videre for Forskningsrådet. - Å kalle det er konkursbo er rimelig spesielt, sier forgjengeren Henrik Asheim.
Forskerforum 25.05.2022
Fordelingen av de 1000 studieplassene til ukrainske studenter er nå klar. Regjeringen foreslår også endringer i opptaksreglene for å gjøre det enklere for de som er på flukt å ta høyere utdanning i Norge.
Forskerforum 25.05.2022
Partene i statsoppgjøret er enige om årets lønnsoppgjør - over et halvt døgn på overtid. Unio har nå fått en historisk avtale med Akademikerne.
Forskerforum 24.05.2022
Det blir ingen storstreik i kommunene. Men det var uenighet internt i Unio.
Forskerforum 24.05.2022
Universitetet i Stavanger erstatta førelesingar i anatomi og fysiologi med digital læringsplattform. - Studentane var veldig nøgde med undervisinga, seier emneansvarleg Elisabeth Harbin
Forskerforum 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt