AddToAny

Nesna får ikke egen høyskole. Blir en del av Nord universitet.

- Nesna fortsetter som en del av Nord universitet, sier statsråd Ola Borten Moe (Sp). - Jeg opplever vi holder på å bli lurt på nytt, sier aksjonsleder Jenny Myklebust.
Saken oppdateres.

Det blir ingen ny høyskole på Nesna, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Styret ved Nord universitet vedtok som kjent i 2019 å legge ned Campus Nesna. Det har siden vært et stort folkelig engasjement for å sikre høyere utdanning på Nesna. Det har vært viktig for regjeringen med en rask løsning, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

- Jeg har derfor bedt Nord universitet om å tilby lærer- og barnehagelærerutdanning på Nesna fra høsten 2022, sier Borten Moe i pressemeldingen.

Det var VG som først meldte om saken.

- Nesna fortsetter som en del av Nord universitet. Nord universitet vil lyse ut studieplassene, organisere tilbudet og det er Nord universitet sine lærerkrefter og faglige system som skal ivareta dette, sier Ola Borten Moe til VG, og legger til at han har hatt god dialog med ledelsen ved Nord universitet om saken.

- Dette er en sak med en lang historie, og nå vil jeg oppfordre alle til å se fremover, og se hva vi kan få til. Dette er en unik mulighet for Helgeland, slår han fast.

Senterpartiet lovte i valgkampen at det skulle være høyskole på Nesna. Da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte kommunen i juli, sa han i følge Aftenposten:

- Neste år skal folk møtes igjen her og feire at høyskolen er gjenåpnet.

I partiprogrammet deres står det at «Campus Nesna skal gjenopprettes som selvstendig høyskole.»

Og i Hurdalsplattformen til regjeringen står blant det blant annet at de skal «reetablere en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning og utrede hvilke andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliseres til Campus Nesna.»

- Jeg opplever vi holder på å bli lurt på nytt, og at Hurdalsplattformen ikke er verdt papiret det er skrevet på. Vi føler oss brukt. Det står i Hurdalplatformen man skal gjenskap en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon, sier leder for Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland Jenny Myklebust til VG.

Statsråden fastholder at deres løsning er i tråd med Hurdalsplattformen. Han mener et studiested underlagt Nord universitet kvalifiserer som en fullverdig utdanningsinstitusjon.

- En annen løsning ville unektelig tatt veldig mye lengre tid. Det er tid vi ikke har. For lærerne trengs, og vi trenger å komme i gang, sier han til VG.

På spørsmål om hvorfor Senterpartiet programfestet å gjenopprette en serlvstendig høyskole, svarer Borten Moe til VG.

- Mitt oppdrag er gitt i Hurdalsplattformen. Så vil jeg mene for Sps del så har det overordnede vært å få på plass høyere utdanning på Nesna - og det blir nå et faktum. Så dette er både for regjeringen og Senterpartiet en veldig god dag.

I tillegg til lærer- og barnehageutdanning, vil regjeringen se på muligheten for andre utdanningstilbud.

- I det videre utviklingsarbeidet på Nesna vil Nord universitet og Kunnskapsdepartementet gå i dialog med flere sentrale aktører, som kommunen, fylkeskommunen og næringslivet i regionen for å utvikle virksomheten videre. Det skal også etableres en stedlig ledelse på universitetssenteret som vil få en sentral rolle i dette arbeidet, står det i pressemeldingen.

Image-text:

Ola Borten Moe mener det vil ta for lang tid å etablere en selvstendig høyskole på Nesna. Foto: Jørgen Svarstad

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Det er mange grunner til at vitenskapelige artikler kan bli trukket tilbake. Falsk tilhørighet er blant de sjeldne, men det skjedde med to UiO-artikler i 2021.
Forskerforum 26.01.2022
Påbudet om hjemmekontor er ikke lenger forholdsmessig og må oppheves, krever arbeidstakerorganisasjonen YS. De får støtte av arbeidsgiverorganisasjonen Virke.
Forskerforum 26.01.2022
Lederen for Danmarks største fagforbund 3F, Per Christensen, går av etter avsløringer om at han har hatt et utstrakt dobbeltliv med flere kvinner.
Forskerforum 26.01.2022
Folk skal få mer i lommeboka, krever Fellesforbundet, som vil prioritere økt kjøpekraft i årets lønnsoppgjør.
Forskerforum 26.01.2022
FHI-direktør Camilla Stoltenberg er tildelt Norsk sykehus- og helsetjenesteforenings (NSH) helsepris for 2022.
Forskerforum 26.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt