AddToAny

Nedbyggingen av fødetilbudet har ført til økt risiko for mor og barn

Jordmorforbundet krever stans i nedbyggingen i fødselsomsorgen. Sett ikke kvinners og barns liv og helse i fare ved å kutte i fødetilbudet!
Kvinner har krav på å føde i trygge omgivelser uansett hvor de bor. Kyndig jordmorhjelp under fødsel og tilgang til fødeinstitusjon i akseptabel nærhet er essensielt for alle landets kvinner og menn som skal bli foreldre.

Ofte blir det i lagt til grunn at bare fødeavdelingen blir stor nok, så sikres kvaliteten i tilbudet, og at mindre sykehus har for sårbare fagmiljø til å tilby fødselsomsorg av god kvalitet. Jordmorforbundet vil påpeke at det finnes nye undersøkelser og kvalitetsvurderinger av norske sykehus som viser at dette ikke stemmer med fakta.

Ikke bedre med større

Ifølge og Medisinsk fødselsregister, er variasjonene i viktige resultater små mellom fødeinstitusjoner i Norge (2019). Helsedirektoratet skriver i sitt innspill til Nasjonal helse- og sykehusplan at kvalitetsforskjeller mellom sykehus og ulike tilbud finnes i Norge, men at skillelinjene ikke først og fremst går mellom mindre lokalsykehus og store sykehusklinikker.

Det samme skriver professor Bjarne Jensen i sin der det vises til Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenestens data som rangerer sykehusene i Norge etter kvalitet. I rapporten konkluderes det slik: «Det kan ikke påvises at større sykehus yter sykehustjenester med bedre kvalitet enn mindre sykehus.»

Økt press på store klinikker

Sentralisering med nedleggelser av et stort antall fødeavdelinger i distriktene har ført til økt press på de største klinikkene i landet, uten at jordmortjenesten er bygd ut tilsvarende. Jordmødre har over lengre tid, spesielt på landets største fødeklinikker. I 1967 var det 182 fødeinstitusjoner i Norge. Det er lagt ned 140 fødesteder i løp

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Det finnes ikke faglig belegg for at elektronisk overvåkning (CTG) er nødvendig hos friske fødende. Tvert imot, det kan være skadelig. Dette har Kristina Jørandli forsket på.
Sykepleien 06.07.2020
Til høsten lanserer bransjeforeningen Norfem en sertifiseringsordning for estetiske behandlere. Da kan kunder sjekke om deres behandler er sertifisert.
Sykepleien 06.07.2020
Mer enn annenhver nordmann mener Norge var dårlig beredt til å håndtere en pandemi som korona. Bare én av tre mener Norge var godt nok forberedt.
Sykepleien 06.07.2020
I Rådet for sykepleieetikk ble vi nylig gjort oppmerksomme på en praksis som er etablert i hjemmetjenestene i flere norske kommuner. Vi hadde aldri hørt om dette før, og ble derfor litt overrasket.
Sykepleien 05.07.2020
- Mellomlederne har de mest krevende stillingene i sykehus, sier den nye administrerende direktøren i Helse Vest RHF, Inger Cathrine Bryne.
Sykepleien 05.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt