AddToAny

NASA finner bevis for Mars-skjelv

NASA finner bevis for Mars-skjelv
Sonden Mars Insight finner bevegelser og bølger i Mars-skorpa.
Sonden Mars Insight har vært på planetens overflate siden slutten av november 2018, og hovedoppdraget går ut på å undersøke hvordan den røde planeten ser ut på innsiden.

Ligner den på jorda, med flytende magma, jordskjelv og vulkaner, eller er den kald og død for lenge siden?

Lydbølger og bevegelser i jord- eller Mars-skorpa måles med et seismometer, og sist det ble målt med et seismometer på Mars' overflate, var da Viking 2-sonden prøvde på 1970-tallet. Det ga ingen gode resultater, men nå har forskerne fått nye målinger. Du kan lese mer om bakgrunnen for Insight-oppdraget på forskning.no

Siden februar i fjor har Insight lyttet til den røde planeten, og forskerne har fått klare målinger av 174 forskjellige hendelser. Forskerne ser at 20 av disse Mars-skjelvene var av en viss størrelse.

(Bilde: NASA)

- Vi har ventet på dette oppdraget i så lang tid, så selvfølgelig er dette spennende, sier Stephanie Werner til forskning.no. Hun er professor ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk ved Universitet i Oslo, og er kjent med de nye r

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Stipendiat og molekylærbiolog Betty Martine Normann Furulund er en av mange som nå snur hverdagen opp ned for å bidra i helsevesenet.
forskning.no 06.04.2020
Amerikanske eksperter og tjenestemenn er overbevist om at det dør langt flere som følge av koronasmitte i USA, enn det som hittil er registrert.
forskning.no 06.04.2020
Et av landets største forskningsinstitutter, Norce, trekker tilbake permitteringsvarselet for 13 forskere etter at Forskerforbundet protesterte.
forskning.no 06.04.2020
KRONIKK: Det er all grunn til å tro at partnervolden øker i koronakrisen. Samtidig har tilbudene for de som utsettes for partnervold blitt redusert.
forskning.no 06.04.2020
Å bade ofte i badekar har sammenheng med en lavere risiko for å dø av hjertesykdom eller hjerneslag, tyder en ny studie på. - De som bader ofte, kan være sprekere enn andre i utgangspunktet, påpeker hjertelegen Wasim Zahid.
forskning.no 06.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt