AddToAny

Nå skal flere utdanne seg til leger blant fjord og fjell

Nær halvparten av norske medisinstudenter tar utdanningen i utlandet. Nå trappes tilbudet opp, langt nord og langt sør. - Avgjørende å knytte studentene til stedet.
Fra og med 2023 skal Sørlandet sykehus være med og utdanne leger i et samarbeid med Universitetet i Oslo (UiO). Da vil noen av medisinstudentene ved UiO fullføre studiene i Kristiansand og kommunene rundt.

Norge ønsker nemlig å utdanne flere leger i eget land. Grimstadutvalget har lagt opp til at Norge skal få 440 nye studieplasser i medisin innen få år. For å klare sin del har Universitetet i Oslo latt seg inspirere av UiT Norges arktiske universitet sin desentraliserte modell i Bodø og Finnmark.

- Vi har møtt en veldig raushet fra de andre desentrale modellene i Norge, og fått masse informasjon om hvordan deres studier er bygget opp. Vi syns det er veldig spennende med d en dokumentasjonen som nå har kommet om effekten av dette. Det er virkelig motiverende å se at det har fått så manifeste resultater, sier administrerende direktør ved Sørlandet sykehus, Nina Mevold til Khrono.

Hun forteller at arbeidet med å få dette programmet på bena går veldig bra. Ved full utrulling vil 80 studenter kunne ta deler av studiet på Sørlandet sykehus.

- Vi har et svært godt samarbeid med UiO, og er på god vei til å bli klar til høsten 2023. Vi har gjort en god kartlegging av Sørlandet sykehus sin akademiske base. Det å ta imot studenter og forberede oss på det er med å heve kvaliteten her. Vi vil helt sikkert bli utfordret, og det ønsker vi velkommen, sier hun.

Derfor ble UiT til...

Desentralisering og desentral utdanning har vært på alles lepper de siste årene, og den nye regjeringen vil virkelig satse på dette.

Det kan virke som om det er en sterk sammenheng mellom hvor folk studerer og hvor de bosetter seg etter det. Flere studier peker i den retningen - også en

Les mer

Flere saker fra Khrono

- Det er viktig å få det på dagsorden og vise at det faktisk er en krise, sier Norsk medisinstudentforening. Helsedirektoratet er bekymret.
Khrono 26.05.2022
«At norske studenter studerer medisin i utlandet gjør at vi får internasjonal kompetanse inn i norsk helsevesen», skriver Ansa-president Sine Schei.
Khrono 26.05.2022
Alt samarbeid med Russland er stengt ned - nesten. Måndag kjem russiske forskarar til Bergen for å diskutere grunnlaget for fiskeriforvaltninga.
Khrono 26.05.2022
Senterpartiets Marit Arnstad vet ikke om stortingsbehandlingen vil hindre utsettelse av Ocean Space Centre. Om NTNU-campus sier hun at kvadratmeterprisen må «betydelig ned».
Khrono 26.05.2022
Historieforsker vil skrote dagens system for akkreditering av universiteter.
Khrono 26.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt