AddToAny

Mottok du dagpenger i 2021? Da kan du få feriepenger neste år

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år.
Ap, Sp og SV har sikret et opplegg som gjør at det som gjaldt for folk som var ledige og permitterte i 2020, også vil gjelde i 2021. Det er også enkelt å regne ut hvor mye du vil få i feriepenger neste sommer. Se eksempler nedenfor.

Her er den nye ordningen

Mens Solberg-regjeringen bare delvis fulgte opp koronaordningen som Stortinget vedtok i april, gjør nå Støre-regjeringen det fullt og helt. Det betyr følgende etter enigheten mellom Ap, Sp og SV:

Ledige og permitterte i 2021 får nå utbetalt 10,2 prosent av dagpengene i feriepenger i 2022

Dagpengemottakere får feriepenger for 2022 selv når de har vært arbeidsledige i mindre enn åtte uker i 2021.

Det blir ingen begrensning av måneder, uker eller maksimalt tak på 25.000 kroner. Det vil si at alle 12 måneder og alle uker vil gjelde innenfor 52 uker

De som er arbeidsløse neste sommer og har gått ledige mer enn 52 uker, vil ikke få feriepenger av dagpengene de mottok i 2021. I stedet vil de kun få ferie samtidig som de mottar dagpenger.

Så mye vil du få

For hver tusenlapp du mottok i dagpenger i 2021, får du 102 kroner i feriepenger sommeren 2022.

Her er et par regneeksempler:

Hvis du fikk 10.000 kroner i dagpenger i 2021:

1.020 kroner i feriepenger sommeren 2022

Hvis du fikk 50.000 kroner i dagpenger i 2021:

5.100 kroner i feriepenger sommeren 2022

Hvis du fikk 100.000 kroner i dagpenger i 2021:

10.200 kroner i feriepenger sommeren 2022

Kutt for 290.000 personer

I statsbudsjettet for neste år foreslo Solberg-regjeringen følgende kutt i feriepengetillegget for ledige og permitterte:

Feriepenger på 9,5 prosent av dagpengene som ble utbetalt i tidsrommet januar-oktober 2021.

Krav om å ha mottatt dagpenger i mer enn 25 uker innenfor samme periode.

Krav om ikke å ha rett til å ta fire uker ferie fra å søke jobb fordi du har fått dagpenger i mer enn 52 uker.

Det blir maks utbetalt 12.000 kroner i feriepenger av dagpenger.

Innstramningene ville ha berørt 290.000 personer. De sto i fare for å få mindre eller ingen utbetaling av feriepenger, ifølge tall fra Arbeids- og sosialdepartementet.

Mer tid ga løsning

Feriepenger til de arbeidsløse neste år var et sentralt løfte fra Arbeiderpartiet før valget, både i regjeringsplattformen og i partiets 100-dagersplan.

Derfor var det mange som hadde tatt det for gitt at denne ordningen ble gjeninnført da Ap og Sp la fram forslag til endringer i Solberg-regjeringens statsbudsjett.

Slik gikk det imidlertid ikke. Men etter lange forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV, ble det likevel rom i budsjettet for å gjeninnføre feriepenger på dagpenger.

Statsminister Jonas Gahr Støre Støre (Ap) la stor vekt på at denne ordningen er viktig for Arbeiderpartiet. Det er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) enig i.

Den eneste grunnen til at denne ordningen ikke var foreslått da regjeringa kom med sitt justerte budsjett, var at de hadde ikke tid, ifølge Støre. Nå fikk de to uker til. Det hjalp.

Dette er de tre partiene enige om:

«Flertallet viser til bevilgning til feriepenger på dagpenger på 1270 milliarder kroner, som innebærer en videreføring av den vedtatte ordningen for 2021 i 2022.»

Image-text:

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Extra-info:

Ledige og permitterte:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt