AddToAny

Monopoliti: Spillet om to per tusen

Monopoliti: Spillet om to per tusen
Politidirektoratet har trukket Justisdepartementets sjansekort, og må pålegge politidistriktene å ansette flere hundre politifolk. Regnestykket går ikke opp, men distriktene må bare prøve lykken, for målet skal nås.
Slik blir politidistriktene brukt som brikker i det politiske spillet om å nå målet.

PSola skinner på Trondheim sentrum politistasjon denne sensommerdagen. Politibetjent Helge Steinar Wengstad og politiførstebetjent Ivar Kopreitan har akkurat returnert til stasjonen. Det er vaktskifte, og hektisk aktivitet i politigarasjen. Det har vært en rolig formiddag i trønderhovedstaden, uten at det har gitt den forebyggende patruljen mye tid til overs.

- Vi har som oftest akkurat bare hodet over vannet. Vi får ikke gjort noe mer enn det vi skal gjøre, sier Wengstad.

Mye har skjedd med arbeidshverdagen deres etter at politireformen trådte i kraft. Nye arbeidsformer og oppgaver krever mer fra duoen når de er ute på oppdrag.

- Det stilles større krav til oss, og det er bra. Og det som er helt sikkert er at det vi leverer holder mye høyere kvalitet i dag, sier Kopreitan.

Men når de skal gjøre flere oppgaver og levere høyere kvalitet, går det fort ut over andre ting.

- Vi har fått mange nye oppgaver i tillegg til kjerneoppgavene. Dermed har vi ikke tid til alt vi ønsker å gjøre. Det gjør at vi ofte blir veldig hendelsesstyrte og har liten tid til å drive med målrettet arbeid og oppsøkende virksomhet, sier Wengstad.

Samtidig som patruljen bekymrer seg for om de har nok tid til forebyggende arbeid, har det foregått et spill i politikulissene om å nå målet om 2 politi per 1000 innbyggere.

Må fullfinansieres

Ti justisministre og fire politidirektører har styrt politiet gjennom de tolv årene som har gått siden Politidirektoratets (POD) rapport «Politiet mot 2020» ble publisert i 2008. Det var her politidirektør Ingelin Killengreen anbefalte at politibemanningen «må øke fra dagens 1,8 årsverk pr. 1 000 innbyggere til minimum 2,0 årsverk pr. 1 000 innbyggere».

Innspillet kom opprinnelig fra daværende leder av Politiets Fellesforbund (PF), Arne Johannessen, allerede i 2005. Tre år senere hadde også politidirektøren satt sin signatur under ambisjonen, som skulle nås i 2020.

Nå er innspurten i gang. I løpet av sommeren har politidistriktene lyst ut flere hundre stillinger, og før 1. desember skal målet nås - også i Trøndelag politidistrikt. Distriktet har blitt pålagt å ansette 55 polititjenes- temenn i faste stillinger. Behovet er absolutt til stede.

- Bemanningen vi har i dag er krevende, sier Arve Nordtvedt til Politiforum.

Han er stasjonssjef på Trondheim sentrum politistasjon, og leder for GDE Midt. Bare her skal de ansette 19 nye medarbeidere innen 1. desember. Nordtvedt hilser i utgangspunktet de nye stillingene velkommen.

- Selv om politiet er tilført mange stillinger de senere årene, ser vi at mange av stillingene har gått til andre oppgaver enn primæroppgavene. I vår GDE har vi hverken styrket bemanningen på patrulje eller etterforskning, og det er ikke noe særlig forskjell på antall ansatte der i dag, enn det var i 2017 eller 2010, sier han.

De nye politibetjentene vil derfor være et kjærkomment tilskudd til politistyrken. Det er en ønsket oppbemanning, men i bakhodet til Nordtvedt og andre politiledere i distriktene lurer et spørsmål: Til hvilken pris?

- Vi har egentlig ikke økonomi til å lønne de stillingene vi har per i dag. I vår GDE ligger vi konstant mellom sju og ni vakante stillinger for å gå i balanse, sier Nordtvedt. Dette fører til det han kaller en «jojo-effekt», med oppbemanning mot slutten av året og nedbemanning utover våren - for å spare penger.

- Det er dette vi frykter nå også, at pengene ikke strekker til og at vi må starte opp neste år med å redusere antall ansatte. Jeg er bekymret for om disse nye stillingene blir fullfinansierte. Vi har lenge håpet på 2 per 1000, men i budsjettene de siste årene har gitt oss et stadig mindre handlingsrom som har gjort det umulig å nå den bemanningen det har blitt lagt opp til. Vi har derfor skjønt at dette ikke er realistisk ut ifra det vi blir tilgodesett med av budsjetter, sier stasjonssjefen.

«Styrer mot et avvik»

At målet var urealistisk, syntes åpenbart også POD da de la fram sin første tertialrapport for 2020 like før sommeren. I dokumentet skal direktoratet gi en status på resultatkravene fra Justisdepartementet.

Øverst på lista står kravet om at «politibemanningen nasjonalt» skal være minst 2 per 1000 i løpet av tredje tertial 2020. I tertialrapporten pekes det på at politidekningen «har falt fra 1,94 ved utgangen av 2019 til 1,92 per 1000 innbyggere ved utgangen av T1 2020».

I dokumentet skriver POD videre: «Innmeldt prognose for året per 1. tertial tilsier at etaten styrer mot et avvik på om lag 200 politiårsverk ift. måltall 2020. Dette vil bety en politidekning ved utgangen av året på 1,97 pr 1000. [] Politidirektoratet følger utviklingen tett og iverksetter tiltak for å nå måltall. POD vil komme tilbake til dette i styringsdialogen med JD.»

I rapporten markeres dette med en rød sirkel, noe som betyr at kravet «ikke forventes oppnådd innen frist».

Dokumentet er opprettet 17. juni 2020. Samme dag samles ledelsen i POD og Justisdepartementet til etatsstyringsmøte på videokonferanse. Etatsstyringsmøtene i politiet er en

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt