AddToAny

Mohn etterlyser kritisk refleksjon rundt «missions»

Rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, mener man må tilnærme seg målretta samfunnsoppdrag i forskningen med kritisk refleksjon. Det ser han ikke mye til i dag.
Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget har behandlet langtidsplanen for høyere utdanning og forskning. En måneds tautrekking endte opp i en delt innstilling som ble overlevert til Stortinget tirsdag.

Ett av punktene som skapte debatt var punktene om «missions» i planen. Ikke fordi noen var imot. Bruken av missions - eller samfunnsrettet oppdrag som det blir kalt på norsk - har 100 prosent oppslutning blant partiene på Stortinget.

Uenigheten er knyttet til både utformingen av og antall missions. Det endte med tre.

Torsdag 9. februar settes temaet igjen på dagsorden når Universitets og høgskolerådet og Forskningsinstituttenes forskningsallianse, arrangerer samarbeidskonferanse. Statsråden kommer også for å snakke om temaet.

Kritiske røster

En som lenge har hatt en kritisk røst mot bejublingen av missions er rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn. Rett før jul i 2020 deltok han på kunnskapskonferansen til Forskningsrådet og han reagerte på den manglende kritiske tilnærmingen til at dette faktisk er en god idé.

- Det er et tankekors at samfunnsoppdragene baner seg vei inn i finansieringen av norsk forskning, uten refleksjoner rundt risiko for mangfold og pluralisme i utviklingen i ny kunnskap, skrev

Les mer

Flere saker fra Khrono

Deloitte har evaluert fagskolemeldingen og foreslår at noe bør gjøres med den lange saksbehandlingstida hos Nokut. Fagskolen Diakonova er en av dem som blir rammet.
Khrono 22.03.2023
Høyres skolepolitiske talsmann Jan Tore Sanner tar i Khrono til orde for en ny realfagsatsing i norsk skole. Vi bifaller initiativet, skriver Merethe Frøyland.
Khrono 22.03.2023
200 millioner kroner settes av gjennom Forskningsrådet til et nytt senter for nukleær forskning, skriver regjeringen i en pressemelding onsdag ettermiddag.
Khrono 22.03.2023
Men når det kommer til den faglige vurderingen av om kriteriene er oppfylt mener vi, i likhet med ekspertutvalget, at den bør gjøres uavhengig av politiske interesser. skriver Kristin Vinje i Nokut.
Khrono 22.03.2023
En statlig forskerkomité ønsker nå en mulighet til å kunne stanse medienes gravejournalistikk.
Khrono 22.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt