AddToAny

Mobbing i akademia: - Jeg følte meg ordentlig liten og redd, men visste ikke hva jeg skulle gjøre

Sofie Høgestøl holdt seg hjemme i en uke etter å ha blitt skjelt ut på jobben. Hun er ikke overrasket over de høye mobbetallene ved universiteter og høyskoler.
En undersøkelse, som ble lagt frem torsdag, viser at 13 prosent av ansatte i universitets- og høyskolesektoren sier at de har opplevd mobbing og trakassering de siste 12 månedene.

Førsteamanuensis Sofie Høgestøl er ikke overrasket. Som stipendiat hadde hun selv en opplevelse som har satt seg. Etter å ha sett pressekonferansen om undersøkelsen, skrev hun på Facebook:

«Jeg har selv opplevd å bli skjelt ut på jobb i løpet av stipendiatperioden, på en måte som er vanskelig for meg ikke å klassifisere som mobbing - og var da utrolig frustrert over at dette ikke ble kartlagt på de arbeidsmiljøundersøkelsene som jeg fikk tilsendt for noen år siden. For jeg turte ikke å si i fra ordentlig».

Til Forskerforum utdyper hun:

- Jeg ble tidlig i stipendiatperioden skjelt ut skikkelig. Jeg følte meg ordentlig liten og redd, men visste ikke hva jeg skulle gjøre eller hvordan håndtere situasjonen. Jeg var også redd for å legge meg ut med fagmiljøet mitt, sier Høgestøl, som nå jobber ved Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo.

- Hva gjorde du?

- Ingenting. Og jeg tror det er en reaksjon mange kjenner seg igjen i. Jeg var borte fra jobb i en ukes tid, og jobbet hjemmefra.

Hun tror hun ville håndtert situasjonen annerledes i dag.

- Jeg tror jeg ville sagt fra til sjefen min. Jeg håper det.

- Veldig alvorlig trakassering

Høgestøl har sittet i universitetsstyret ved Universitetet i Oslo, der hun representerte de midlertidig ansatte. Hun har også ledet vært leder for stipendiat- og postdoc.-organisasjonen ved universitetet. Da kom hun i kontakt med unge forskere i vanskelige situasjoner.

- Jeg har fått et inntrykk av at visse steder er det en del ukultur knyttet til mobbing, og også veldig alvorlige tilfeller av trakassering, sier hun.

Hun sier at små fagmiljøer gjør det vanskelig å si fra. Man er redd for å ødelegge fremtidige jobbmuligheter. Og hva skal man gjøre når mobberen er ens egen sjef?

Høgestøl ble overrasket over at arbeidsmiljøundersøkelsen (ARK), som brukes ved norske universiteter og høyskoler, faktisk ikke spurte om mobbing og seksuell trakassering.

- Jeg ble kontaktet av andre unge forskere som gjerne skulle hatt den muligheten til å si fra, sier hun.

Dette viser undersøkelsen

Nesten 18 000 ansatte ved ved 26 universiteter og høgskoler har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Ipsos. Den viser blant annet at:

299 personer oppgir å ha blitt utsatt for seksuell trakassering i sitt nåværende arbeidsforhold i løpet av de siste 12 månedene.

18 personer sier de har opplevd seksuelle overgrep de siste 12 månedene. Ytterligere 35 respondenter svarer at de ikke vet ikke eller er usikre.

13 prosent av deltakerne i undersøkelsen sier at de har blitt mobbet eller trakassert i sitt nåværende arbeidsforhold de siste 12 månedene.

I rapporten står det:

«Andelen som har blitt mobbet/trakassert er betydelig, og peker på et problem ved akademia som arbeidsplass som må tas på alvor.»

Stipendiatene er sterkt overrepresentert blant de som sier at de har opplevd seksuell trakassering og overgrep. Av de 299 personene som sa de hadde opplevd seksuell trakassering, var 69 stipendiater. De utgjør bare 12,5 prosent av undersøkelsen, men 23 prosent av dem som har opplevd seksuell trakassering.

Og av de 18 som oppga å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep, var hele syv stipendiater. Det utgjør 39 prosent av de rapporterte overgrepene.

Forsknings- og høyere utdanningsminister kommenterer rapporten slik:

- Dette er helt uakseptabelt, og viser med all tydelighet hvor viktig det er at universiteter og høgskoler må gjøre enda mer for å bekjempe trakassering.

Image-text:

Det er mye mobbing og trakassering i akademia, ifølge fersk undersøkelse. Sofie Høgestøl opplevde selv å bli mobbet, men visste ikke hva hun skulle gjøre. Arkivfoto: Jørgen Svarstad

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Komiteen som behandler Høgskolen i Innlandets universitetssøknad, skal på institusjonsbesøk mandag og tirsdag.
Forskerforum 20.09.2019
Nå vil forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) og digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) finne ut hva som er problemet.
Forskerforum 20.09.2019
NTNUs styre sluttet seg torsdag til rektor Anne Borgs forslag om å sette det konfliktrammede Institutt for historiske studier (IHS) under styrets administrasjon.
Forskerforum 19.09.2019
For første gang siden Nansen skal et forskningsskip fryse fast på et isflak og drive gjennom Arktis i løpet av et drøyt år. Seks norske institusjoner deltar.
Forskerforum 18.09.2019
NTNU, Trondheim Om stillingen NTNU søker etter rektor med høy vitenskapelig kompetanse til å lede Norges største universitet lokalisert i Trondheim, Ålesund og Gjøvik med til sammen 42 000 studenter og 8000 ansatte fra mer enn 90 land.
Forskerforum 17.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt