AddToAny

Mindfulness utenfor helsetjenestene virker ikke, ifølge stor forskningsgjennomgang

Mindfulness er bedre enn ikke å gjøre noe for redusere og forebygge stress og psykiske helseplager - men dette skyldes trolig i alt vesentlig placebo-effekten, skriver Arne Holte.
Forfatterinfo

Arne Holte

Arne Holte er tidligere assisterende direktør i Folkehelseinstituttet. Han er også professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, og en populær foredragsholder.

Kurs i mindfulness, også kalt «oppmerksomt nærvær», er på full fart inn i barnehager, skoler, arbeidsliv, kultur, idrett - og i noen helsetjenester. Formålet med programmene er å øke mental tilstedeværelse, finne indre ro og redusere og forebygge stress og psykiske helseplager.

Men har slike programmer noen effekt og viker de på tvers av arenaer? Nei, viser en ny litteraturoppsummering med analyse av alle de internasjonalt publiserte vitenskapelige forsøkene på feltet.

Mindfulness er opprinnelig en gammel buddhistisk form for meditasjon. Via motkulturer i USA på 1950-tallet, hippikulturen på 1960-tallet og siden «alternativmiljøene» i Europa, har teknikken spredt seg til ulike samfunnarenaer også i Norge.

Flere forskningsprosjekter, både i Norge og mange andre land, mener å ha vist positive effekter som økt indre ro, vennlighet, akseptering av seg selv og mindre stress og psykiske helseplager. Ja, i noen tilfeller påstås effekten å være like god som av antidepressiver

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

En ny studie fra USA har sett på hvor utbredt autismespekterforstyrrelse er blant pasienter innlagt for rusbrukslidelser. Funnene tyder på at en femtedel kan ha udiagnostiserte autistiske trekk.
Psykologisk.no 25.01.2022
Pil Cappelen Smith måtte fortelle sin åtte år gamle datter Io, som var syk med leukemi, at hun kunne dø. Tolv år senere er far og datter gjester i podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 24.01.2022
Mange tidligere ELTE-studenter får ikke jobbe som det de har brukt fem år på å utdanne seg til: - Vi står i et vakuum vi ikke kommer oss ut av.
Psykologisk.no 20.01.2022
For 20 år siden var heroin hovedårsaken til overdosedødsfall, og menn var den dominerende gruppen. I dag er det mest av smertestillende legemidler, og kvinneandelen ser ut til å stige, melder rop.no.
Psykologisk.no 18.01.2022
Men hva man har lett for å bli hekta på, og hvorfor, varierer i stor grad, forteller psykolog og spillutvikler Gaute Godager i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 17.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt