AddToAny

Mener seg fremstilt som SIAN-aktivister: Klager til PFU

Interessegruppe reagerer på ordbruk i avisomtale. Både Utrop og lokalavisa Varden er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av Veslemøy Lian, lederen for gruppa «Gule skjorter for ytringsfrihet».
Gruppa har ved flere anledninger gjort seg synlige på SIAN-demonstrasjoner, men Lian reagerer på de to avisenes ordbruk i omtalen av gruppa.

13. oktober i fjor publiserte lokalavisa Varden nyhetsartikkelen: «Demonstrerte mot muslimer - så gikk de til Kebab House».

Seks dager senere publiserte Utrop en tilsvarende sak, med tittelen «SIAN holdt islamdemonstrasjon - så gikk støttespillerne på Kebab House».

«Vi er ikke SIAN-aktivister slik det feilaktig blir fremstilt i Utrop. Vi i de gule skjortene demonstrerte ikke «mot Islam», slik artikkelforfatteren hevder, men for ytringsfrihet, som også gjelder for SIAN», skriver Lian i PFU-klagen.

I klagen beskriver lederen gruppa som ei løst sammensatt interessegruppe, som jobber for å fremme forholdene for ytringsfrihet i Norge.

Kom ikke til enighet

Lian oppfører brudd på åtte punkter i Vær varsom-plakaten (VVP) for Utrop, og ni punkter for Varden. Hun mener begge artiklene presenterer feilaktige opplysninger, at de mangler dekning for tittel, og at omtalen virker stigmatiserende.

Etter klagen har Utrop endret omtalen fra «aktivister» til «støttespillere», og skriver i sitt tilsvar at de mener det er god dekning og dokumentasjon for bruken av dette ordet.

Til dette har gruppelederen svart:

«Vi er hverken SIAN-aktivister eller støttespillere. Vi er aktivister og støttespillere for ytringsfriheten og forsamlingsfriheten nedfelt i Norges grunnlov», skriver hun til PFU.

- Helt ubestridt

Varden skriver i sitt tilsvar: «At 'gulskjortene' støtter SIAN, må være helt ubestridt og en usedvanlig lite kontroversiell karakteristikk. Klager skriver selv, i klagen, at de har 'stilt opp på SIAN sine stands'. Dette er nettopp dette som framgår klart og tydelig av den innklagede artikkelen; 'de reiser rundt og demonstrerer sammen med SIAN for retten til å ytre som de gjør'.»

Videre:

«Det er grunnleggende paradoksalt og selvmotsigende at en 'interessegruppe som er opptatt av å fremme forholdene for ytringsfrihet i Norge' mener at det å omtale rent faktiske forhold utgjør intet mindre enn ni brudd på Vær varsom-plakaten», skriver lokalavisa til PFU.

I begge klagene oppfører Lian brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, 3.9, 3.10, 4.1, 4.3, 4.4, 4.10 og 4.12. Klagen mot Varden omfatter også punkt 3.1.

Klagen behandles i PFU onsdag 26. januar.

Image-text:

Gruppa «Gule skjorter for ytringsfrihet» har gjort seg kontroversielle ved å fysisk støtte SIANs rett til å ytre seg. Her fra SIAN-demonstrasjonen i Oslo sommeren 2021.

Foto: Annike Byrde / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Slipper å betale etter å ha delt skjermdump med NTB-bilde på Facebook.
Journalisten 28.05.2022
I nærmere to måneder har over en halv million nordmenn vært uten TV 2 fordi de har Altibox som leverandør av TV og internett. Nå krever Frp handling.
Journalisten 28.05.2022
Flere skal tidligere ha stilt seg kritisk til krigføringen i Tigray-regionen.
Journalisten 27.05.2022
Norge rangeres som nummer 18 av 36 europeiske land når det gjelder åpenhet og transparens i offentlige digitale tjenester.
Journalisten 27.05.2022
Som redaksjonell leder tilhører jeg en bekymret generasjon. Vi som startet som ledere mot slutten av 90-tallet, har nesten kun opplevd økonomiske nedturer.
Journalisten 27.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt