- Jeg synes det er en smart måte å håndtere kornet på, sier Herbjørn Kolstad.
Han har vært bonde i Namdalseid siden 80-tallet, og krossa tidligere en del av kornet han selv dyrket. Dette ble brukt som en del av kraftfôrrasjonen til dyra, lønnsomheten den gangen var god.
- En politisk endring tok bort lønnsomheten i krossing. Ordningen med prisnedskriving hos møllene på korn til dyrefôr gjør det er lite lønnsomt å krosse korn selv. I dag må en derfor selge kornet til mølla, og deretter kjøpe det tilbake ferdig krossa, forklarer Herbjørn.
Investerte rundt tre millionerOg akkurat det har bønder i Namdalseid hatt mulighet til å gjøre for sjuende året på rad. Takket være et initiativ Herbjørn tok ovenfor Hundseth Mølle.
- Jeg prøvde å få med mølla i mange år, men det var først da vi fikk en sein vår og vanskelig høst at de sa ja. Korn som skal krosses skal helst høstes fuktig, før det er helt modent. Det er en fordel i områder med kort vekstsesong og fare for mye nedbør om høsten. Her i Trøndelag gjør det at vi nå kan dyrke proteinrike, seine sorter som gir god fôrverdi, sier melkebonden.
Utenfor Hundseth Mølle står riggen som krosser og pakker kornet. Det er Herbjørn som eier maskinene gjennom sitt entreprenørfirma, og hans ansatte som drifter dem. De leier seg ut til mølla.
- Valsen har jeg importert fra Tsjekkia. Den knuser kornet til en grynaktig konsis