AddToAny

Melkebønder sparer flere hundre tusen med krossa korn

En rekke bønder i Namdalseid har byttet ut deler av kraftfôrrasjonen med krossa korn. Det lønner seg spesielt godt for dem som driver økologisk.
- Jeg synes det er en smart måte å håndtere kornet på, sier Herbjørn Kolstad.

Han har vært bonde i Namdalseid siden 80-tallet, og krossa tidligere en del av kornet han selv dyrket. Dette ble brukt som en del av kraftfôrrasjonen til dyra, lønnsomheten den gangen var god.

- En politisk endring tok bort lønnsomheten i krossing. Ordningen med prisnedskriving hos møllene på korn til dyrefôr gjør det er lite lønnsomt å krosse korn selv. I dag må en derfor selge kornet til mølla, og deretter kjøpe det tilbake ferdig krossa, forklarer Herbjørn.

Investerte rundt tre millioner

Og akkurat det har bønder i Namdalseid hatt mulighet til å gjøre for sjuende året på rad. Takket være et initiativ Herbjørn tok ovenfor Hundseth Mølle.

- Jeg prøvde å få med mølla i mange år, men det var først da vi fikk en sein vår og vanskelig høst at de sa ja. Korn som skal krosses skal helst høstes fuktig, før det er helt modent. Det er en fordel i områder med kort vekstsesong og fare for mye nedbør om høsten. Her i Trøndelag gjør det at vi nå kan dyrke proteinrike, seine sorter som gir god fôrverdi, sier melkebonden.

Utenfor Hundseth Mølle står riggen som krosser og pakker kornet. Det er Herbjørn som eier maskinene gjennom sitt entreprenørfirma, og hans ansatte som drifter dem. De leier seg ut til mølla.

- Valsen har jeg importert fra Tsjekkia. Den knuser kornet til en grynaktig konsistens, før det tilsettes propionsyreholdig ensileringsmiddel. Deretter går kornet videre til pressa, via et rør. Det er ei Orkel-presse, som kan presse både korn og sagflis i rundball. Jeg betalte rundt tre millioner for valsen og pressen tilsammen, fortel

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Landbruk Nordvest advarer mot å slippe dyr på beite der det nylig er brukt ensileringsmiddelet Xtrasil.
Bondebladet 24.09.2021
Situasjonen i landbruket er alvorlig, advarer Bondelaget. Nå krever de full kompensasjon av kostnadsøkninger og en investeringspakke i statsbudsjettet denne høsten, og en forpliktende opptrappingsplan i regjeringsplattformen.
Bondebladet 24.09.2021
Uten utenlandske sesongarbeidere frykter grøntnæringen i Norge et svært tungt år. Derfor åpnet Landbruks- og matdepartementet for muligheten til å søke om å komme seg inn i Norge uten innreiserestriksjoner.
Bondebladet 23.09.2021
Kommunene må følge bedre opp driveplikten, og gi tvangsmulkt når det trengs, mener advokat Erlend Stabell Daling.
Bondebladet 23.09.2021
Vidar Eide (107) i Tørvikbygd meiner samarbeid er vegen å gå for Ap, Sp og SV.
Bondebladet 23.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt