Bondebladet
01.12.2022
Sesongen vi har lagt bak oss ga god kvalitet på en svært stor andel av det norske kornet. Situasjonen var den samme i fjor. Likevel endte vi opp med en stor andel importkorn i matmjølet.
Vil vi ende der i år også, eller gjør alle sitt for ikke å presse verdensmarkedsprisene et år hvor krig har satt et stort press på både pris og tilgang?
Gå til medietEtter sesongen 2021 var KiO og andre på banen etter at det ble foreslått nedskriving av topp kvalitet av norsk mathvete klasse 1. Samtidig ble det gitt importkvoter på mathvete for å dekke inn manglende volum av en annen kvalitet.
I sum for vinteren landet vi på en norskandel på drøyt 60 prosent i matmjøl til bakere og husholdninger, noe som er langt fra målet om minst 80 prosent norskprodusert hvete i matmjøl.
Innhøstingssesongen 2022 var fenomenal på Østlandet. Alle som ønsket fikk inn store avlinger med høy kvalitet og tørt korn. Etter ønske fra møllene om en justering av innh