Kjøkkenskriveren
05.02.2019
Eldrereformen Leve hele livet startet 1. januar og varer fram til 2023. I forkant gjennomførte regjeringen seks inspirasjonsseminarer rundt om i landet under tittelen «Mat- og måltidsglede for eldre». Nylig avgåtte landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) forteller her hva han selv ble inspirert av etter å ha deltatt både i Grimstad, Hamar og Mosjøen.
- Først en liten avklaring: Kan du forklare for Kjøkkenskriverens lesere hvor ansvaret starter for en landbruks- og matminister og hvor eldreminister Åse Michaelsen tar over når det gjelder mat til eldre?
- Matproduksjon, det kjøkkenfaglige, matkultur, mat- og måltidsglede har ligget under mitt ansvarsområde. Samtidig er det ikke vanntette skott mellom departementene. Når det gjelder mat til eldre har eldreministeren og jeg jobbet mye sammen, både med reformen Leve hele livet, men også konkurransen Gylne måltidsøyeblikk - som utfordret institusjonene - og nå de seks inspirasjonsdagene. Jeg har et engasjement for helse og eldreomsorg - at eldre får riktig og god mat. Å løfte matkvaliteten, også i eldreomsorgen, inngår i satsningen «Matnasjonen Norge».
- Seks inspirasjonsdager rundt om i landet og 800 deltakere. Er det noen lokale eksempler som du selv har blitt inspirert av og som du vil trekke fram?
- Jeg deltok både i Grimstad, Mosjøen og på Hamar. Det var tre forskjellige seminarer med ulike innfallsvinkler. Det var også det vi ønsket; å løfte fram de gode lokale løsningene til inspirasjon for andre slik at det blir flere gode måltider og mindre underernæring i eldreomsorgen. Det gjorde inntrykk å høre foredraget på Hamar om samarbeidet mellom Figgjo og Kai Victor Hansen og om hvordan farger på tallerkener kan gi økt matinntak. Farger - det kan virke som en ubetydelig detalj. Så er det altså slik at farger gir økt livskvalitet fo
Gå til mediet- Matproduksjon, det kjøkkenfaglige, matkultur, mat- og måltidsglede har ligget under mitt ansvarsområde. Samtidig er det ikke vanntette skott mellom departementene. Når det gjelder mat til eldre har eldreministeren og jeg jobbet mye sammen, både med reformen Leve hele livet, men også konkurransen Gylne måltidsøyeblikk - som utfordret institusjonene - og nå de seks inspirasjonsdagene. Jeg har et engasjement for helse og eldreomsorg - at eldre får riktig og god mat. Å løfte matkvaliteten, også i eldreomsorgen, inngår i satsningen «Matnasjonen Norge».
- Seks inspirasjonsdager rundt om i landet og 800 deltakere. Er det noen lokale eksempler som du selv har blitt inspirert av og som du vil trekke fram?
- Jeg deltok både i Grimstad, Mosjøen og på Hamar. Det var tre forskjellige seminarer med ulike innfallsvinkler. Det var også det vi ønsket; å løfte fram de gode lokale løsningene til inspirasjon for andre slik at det blir flere gode måltider og mindre underernæring i eldreomsorgen. Det gjorde inntrykk å høre foredraget på Hamar om samarbeidet mellom Figgjo og Kai Victor Hansen og om hvordan farger på tallerkener kan gi økt matinntak. Farger - det kan virke som en ubetydelig detalj. Så er det altså slik at farger gir økt livskvalitet fo