AddToAny

Massiv motstand mot innføring av skolepenger

En samlet universitets- og høgskolesektor markerer seg sterkt imot innføring av skolepenger for utenlandske studenter. Med ett unntak.
35 universiteter og høgskoler, organisasjoner og private høgskoler markerer seg mot forslaget om skolepenger. Tre organisasjoner og personer sier tja, mens åtte sier ja til forslaget, hvorav fire andre departementer.

Lovforslaget fra Kunnskapsdepartementet om endring i universitets- og høgskoleloven slik at man kan innføre skolepenger for studenter fra land uten for EU/EØS-området samt Sveits, møtet med andre ord massiv motstand. Forslaget ble sendt på høring 10. oktober med svarfrist 7. desember.

I budsjettforliket regjeringen inngikk med SV, ga SV opp kampen mot dette forslaget. Det betyr at i budsjettet for 2023 ligger ordningen allerede inne, men for at den skal kunne realiseres må loven endres.

8. desember klokken 11.00 hadde departementet publisert 56 høringsinnspill. Khrono har lest alle og talt opp konklusjonene. 10 av innspillene kommer fra anonyme personer, og de har vi ikke regnet med.

Det viser seg at Stortinget og regjeringen taler sektoren midt imot når de vil innføre studieavgiften.

Den eneste institusjonen eller organisasjonen fra universitets- og høgskolesektoren som ikke utelukkende sier nei, er Norges Handelshøyskole (NHH). Blant organisasjoner utenfor sektoren som sier nei, finner vi Nordland fylkeskommune og Energi Norge.

NMBU: Blir vanskelig for mange

NMBU skriver at det for så vidt er riktig det departementet skriver om at studieavgifter er normalen internasjonalt, men mange av de som har høye studieavgifter har engelsk som språk, påpeker NMBU.

- Norge er et dyrt land langt i nord og med norsk språk. Det vil trolig være vanskelig å beholde internasjonale studenter i konkurranse med andre internasjonale utdanningsinstitusjoner, skriver NMBU som et av mange argumenter mot innføring av studieavgift.

En studieavgift på rundt 130.000 kroner, i tillegg til de 128.000 kronene som internasjonale studenter må dokumenterer for å få studieopphold vil forandre hvilke studenter som har mulighet for å komme seg hit, mener NMBU.

NMBU viser også til et opprop om gratisprinsippet og internasjonale studenter som 7 organisasjoner og 15 universiteter og høgskoler har undertegnet, deriblant NMBU.

Studentene reagerer kraftig

Ikke uventet er Norsk studentorganisasjon (NSO) svært negative til innføringen av studieavgifter for internasjonale studenter.

I sin høringsuttalelse skriver NSO at det ett helt fundamentalt prinsipp i norsk utdanningspolitikk er at utdanning skal være gratis for alle.

«Ferdigheter og kompetanse, ikke lommeboken, skal avgjøre hvem som kan ta høyere utdanning i Norge. Et universelt prinsipp skiller ikke på hvem det gjelder. Å innføre skolepenger for

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt