AddToAny

Mange tenåringer forteller om stress, press og psykiske plager

Stress, press og psykiske plager blant ungdom
Omfanget av psykiske helseplager øker tydelig fra barneårene og frem til midten av tenårene, særlig blant jenter, skriver Ingunn Marie Eriksen og Anders Bakken i boken «Ungdom og psykisk helse».
Ungdom og psykisk helse Lars Ravn Øhlckers, Ove Heradstveit & Liv Sand (red.) Fagbokforlaget, 2020 (Artikkelen er et lett tilpasset bokutdrag.)

Forfatterinfo

Ingunn Marie Eriksen

Ingunn Marie Eriksen er forsker II ved Velferdsforskningsfinstituttet NOVA i seksjon for forskning om ungdom, skole og ungdomskultur.

Anders Bakken

Anders Bakken er sosiolog og forsker II ved Velferdsforskningsfinstituttet NOVA i seksjon for forskning om ungdomsforskning.

Norsk ungdom har det stort sett bra. De siste tiårene har imidlertid stadig flere unge meldt om psykiske helseplager. Økningen har vært størst blant jenter, men også gutter rapporterer nå i økende grad om slike plager. Hva ligger bak denne utviklingen? Er det uttrykk for økende stress og press i skolen blant norske ungdommer?

Vi skal her så på noen av de viktigste funnene fra forskningsprosjektet «Stress og press blant ungdom» og annen relevant forskning fra velferdsforskningsinstituttet NOVA.

Denne forskningen baserer seg på intervjuer av ungdommer og den store Ungdata-undersøkelsen, som inkluderer over 510 000 deltakere fra hele landet. Ungdata gir dermed et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dag, og hva som påvirker den psykiske helsen i dagens ungdomsgenerasjon.

De fleste har det bra, men det er også en del som sliter

De aller fleste norske tenåringer har det bra - i hvert fall ifølge dem selv. Når ungdom blir spurt, svarer det store flertallet at de har god fysisk og psykisk helse. De fleste opplever stor grad av trygghet, de er godt fornøyd med foreldre, skole og venner, og mange ser optimistisk på sin egen fremtid.

Samtidig viser Ungdata og andre selvrapporteringsundersøkelser at en god del sliter med ulike former for psykiske helseutfordringer i hverdagen (Bakken, 2018; Folkehelseinstituttet, 2018). For noen handler dette om tristhet, nedstemthet og bekymringer. Mange ungdommer sitter igjen med følelsen av at alt er et slit, og en god del har problemer med å få sove.

Alt d

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

To måneder etter at Psykologisk.no ble relansert som psykologisk dagsavis, ønsker redaksjonen Vera Thorvarsdottir velkommen i full stilling som markedsansvarlig.
Psykologisk.no 25.09.2020
At foreldrene går fra hverandre, kan ramme både skolekarakterer og helsen til norske skoleelever. Men de fleste tenåringsbarn klarer seg bra etter foreldres skilsmisse.
Psykologisk.no 25.09.2020
- Veldig ofte er gamle følelser og sår det vi har minst lyst til å kjenne på. Og vi gjør veldig mye for å slippe unna dem, sier psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 20.09.2020
Følg med på andre, men ikke bli en følger. Det er ett av tre gode råd fra den romerske filosofen Seneca. Hver kveld gjennomførte han en slags psykologisk vareopptelling før han gled inn i søvnens rike, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi har alle gått i klasse med elever som har oppført seg på måter som ikke har passet inn i klasserommet. Noen av disse elevene har vokst opp med det som kalles utviklingstraumer, skriver Kaja Næss Johannessen og Ann-Karin Bakken.
Psykologisk.no 16.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt