Kjøkkenskriveren
26.10.2021
Prosessen fra å blande mel og vann i et glass til ferdig brød er en god grunn til å prøve surdeigsbaking, men det er definitivt ikke den eneste. Den beste grunnen til å bake med surdeig er den sprø, herlige skorpen og den fantastiske smaken av nybakte brød.
Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, heter det. Ordtaket passer perfekt til surdeigsbaking. Det tar sin tid å komme i mål, så det trengs en god porsjon tålmodighet. Samtidig er det spennende å følge med på det som lever og bobler på kjøkkenbenken.
I EGET TEMPO
Utgangspunktet for surdeigsbrødet er en surdeigskultur eller en starter, som man lager ved å blande vann og mel. Blandingen skal så mates med mer mel og vann i omtrent en uke, og når denne står i romtemperatur blir sukkerartene gjort om til alkohol, karbondioksid, melkesyre og eddiksyre, i tillegg til nye gjærceller og melkesyrebakterier.
Den første blandingen av mel og vann kan du for eksempel ha i et syltetøyglass med noen hull i lokket. Det er nemlig viktig at surdeigstarteren får puste litt. Etter et døgn eller to vil du se at det har formet seg bobler i røren, og dette er et tegn på at den nå er klar for påfyll av litt nytt mel og vann. Så fortsetter prosessen noen dager, og det er dette som gjør denne formen for baking ekstra spennende.
Gå til medietI EGET TEMPO
Utgangspunktet for surdeigsbrødet er en surdeigskultur eller en starter, som man lager ved å blande vann og mel. Blandingen skal så mates med mer mel og vann i omtrent en uke, og når denne står i romtemperatur blir sukkerartene gjort om til alkohol, karbondioksid, melkesyre og eddiksyre, i tillegg til nye gjærceller og melkesyrebakterier.
Den første blandingen av mel og vann kan du for eksempel ha i et syltetøyglass med noen hull i lokket. Det er nemlig viktig at surdeigstarteren får puste litt. Etter et døgn eller to vil du se at det har formet seg bobler i røren, og dette er et tegn på at den nå er klar for påfyll av litt nytt mel og vann. Så fortsetter prosessen noen dager, og det er dette som gjør denne formen for baking ekstra spennende.