AddToAny

- Må få kontroll på kjedemakta

Bjørn Gimming innledet sin årsmøtetale med å lange ut mot Reitan-sjefen og behovet av å få kontroll på kjedemakta.
- Noen prøver å fremstille det norske matsystemet som mislykket. Det er jeg uenig i. Men alt kan forbedres, og det skal nå foretas en gjennomgang etter at Stortinget ba regjeringa om dette i forbindelse med behandlingen av St.11, sa Gimming.

Total avsporing
- Vi produserer sunn og trygg mat i Norge og vi skal produsere mer i åra som kommer. Hva er det egentlig vi kan produsere av mat her i landet? Å tro at vi skal endre matproduksjonen i retning av matvarer vi ikke har grunnlag for å produsere blir en total avsporing.
Bondelagslederen understreket at landbrukets styrke er kunnskap om jorda, plantene, husdyra, været og klimaet her i landet.
- Vi har friske dyr, det er for mange land ingen selvfølge. Vi bruker også minst antibiotika sammenlignet med andre land, og mange tar også det som en selvfølge. Samtidig har forbrukeren tilgang på de varene de har lyst på året rundt. Sesongene blir mer og mer utvisket.
Gimming trakk frem at han for noen dager siden deltok i en debatt hos Reitangruppen.
- Der sa Reitan selv « Vi bestemmer hva folk skal spise, og til hvilken pris». Det understreker bare det vi har sagt i mange år at det i realiteten er tre innkjøpssjefer i tre dagligvarekjeder som bestemmer hva som skal stå på frokostbordet til folk rundt omkring i landet. Et tydeligere bevis for behovet av å få kontroll på kjedemakta kan knapt finnes, sa Gimming.

- Er til for bonden
Gimming trakk senere i talen frem at det er en utfordring å sikre at forbrukeren velger norsk mat i butikken.
- Forbruker er sjef, og det er vår oppgave og i størst mulig grad produsere det forbrukeren etterspør, til en pris forbruker er villig til å betale, sa bondelagslede
Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Når antall jerver i et område går opp, så øker også tapene av lam i beitelagene i området. Det viser en ny studie fra Norsk institutt for naturforskning (Nina).
Bondebladet 04.07.2024
Danmark innfører en klimaavgift for landbruket som vil koste husdyrprodusentene dyrt.
Bondebladet 04.07.2024
Regjeringens satsing på nasjonalt kornlager skal gi beredskap for matkorn i tre måneder. Det sikrer også arbeidsplasser på møllene.
Bondebladet 04.07.2024
- Jeg er litt redd for at da bondeopprøret sto på som hardest, havna tillitsmannsapparatet vårt i skyttergravene. Dette har vi ennå ikke kommet ut av, sier Jørund Kvaale Hansen i Agder Bondelag.
Bondebladet 04.07.2024
Sp-lederen mener partiet har fått stort gjennomslag i jordbrukspolitikken. Hadde SV, Høyre og Frp fått det samme, mener han bondens lommebok ville blitt hardt rammet.
Bondebladet 04.07.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt