AddToAny

LUKKEDE ANLEGG ER EN DEL AV LØSNINGEN

strategien at de ønsker mer lukket oppdrett i Norge. Men meningene i næringen spriker når det gjelder veien videre. Mowi-sjef Ivan Vindheim gikk i en sak på e24.
no i vår ut og sa han ikke har tro på lukkede anlegg. Isteden varslet han satsing på digitalisering.
- Jeg er enig med Mowi angående digitalisering, men uenig når det gjelder lukket teknologi, sier Eide.
- Hva tenker du om at Akvafuture i Brønnøysund, som driver oppdrett i lukkede merder, gikk 50 millioner kroner i underskudd i 2020?
- Det viser at teknologien trenger tilrettelegging og et rettferdig konsesjonssystem som er likt landbasert. Matproduksjon i sjø er biologi, lukket i sjø er mer komplekst enn åpne merder, men mindre komplekst en for eksempel RAS på land. Det er ikke bare type utstyr som avgjør. Men det er klart det er kostnadskrevende å omstille seg til det grønne skiftet.
Eide mener det er ulogisk å sprenge ut tusenvis av kubikkmeter fjell for å få plass til gigantiske landbaserte anlegg som er konsesjonsfrie, samtidig som det er konsesjonsbelagt å flytte den samme teknologien ut i sjøen, i anlegg som lett kan fjernes uten sår i naturen.

ØKT SKATTETRYKK
En ordinær konsesjon i sjø har i dag en markedspris på cirka 200 millioner kroner avhengig av hvor den er plassert. Landbaserte anlegg har ikke tilsvarende konsesjonskostnader, men sel
Gå til mediet

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

NTE, Nord-Trøndelag Energi, skal utvide og modernisere Nedre Fiskum kraftverk. Når jobben er ferdig øker produksjonen fra dagens 264GWh til 382GWh.
Teknisk Ukeblad 28.05.2022
Zircon-raketten kan ifølge Russland gå i opptil ti ganger lydens hastighet og ble første gang testet i oktober 2020.
Teknisk Ukeblad 28.05.2022
Utbruddet av apekopper i Europa har på nytt satt fart i konspirasjonsteoriene om vaksiner. Blant annet stiller flere spørsmål ved hvordan Norge kan ha vaksiner mot apekopper på lager, så kort tid etter at utbruddet kom.
Teknisk Ukeblad 28.05.2022
Det viser et regnestykke investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har gjort, skriver E24.
Teknisk Ukeblad 28.05.2022
- Trusselen 3D-printede våpen utgjør er i stor grad på radaren til Europol etter et økt antall beslag av slike våpen gjennom etterforskning på tvers av Europa de siste årene, heter det i en uttalelse.
Teknisk Ukeblad 28.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt