AddToAny

LO: Slik kan regjeringen holde folk i jobb til tross for strenge omikron-tiltak

LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber regjeringen innstendig om å presentere ordninger som holder folk i jobb, framfor å permittere.
Klokka 19.00 i kveld, tirsdag, holder regjeringen pressekonferanse.

Der er det ventet at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) legger fram strengere koronatiltak for å få ned smitten og få bedre omikron-kontroll.

Tiltakene vil folk merke i sin hverdag, melder de.

Målet er å sørge for at helsetjenesten ikke blir overbelastet.

LO er forberedt

LO er forberedt, men har samtidig en bønn til regjeringen:

- Nå trenger vi først og fremst ordninger som holder folk i jobb. Vi har bedt regjeringen forberede en lønnsstøtteordning som kan rulles ut for å holde hjulene i gang, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

- Det er bedre å få på plass en lønnsstøtteordning slik LO alltid har krevd, enn å betale bedriftene for å stenge, poengterer hun.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, mener formålet med må være å vri statens utgifter fra å betale de permitterte for ikke å jobbe i form av dagpenger, til å betale dem for å jobbe i form av lønnskompensasjon.

Et alternativ

En lønnsstøtteordning er også et alternativ til å gjenetablere kompensasjonsordningen for faste utgifter.

Siden kompensasjonsordningen ga støtte til faste utgifter på samme nivå som omsetningsnedgangen, ga den insentiver til å stenge ned og permittere de ansatte.

En lønnsstøtteordning gir motsatte insentiver, nemlig til å holde aktiviteten oppe og beholde de ansatte.

Gis for å beholde folk

LO ser for seg at ordningen bygger på lønnsstøtteordningen fra i høst som lå i Skatteetaten. Denne ga støtte for å ta tilbake permitterte. Nå må den gis for å beholde de ansatte.

* Ordningen bør innføres med virkning fra 2. desember - altså ha tilbakevirkende kraft.

* Ordningen må være en midlertidig ordning for bedrifter som har hatt et stort omsetningsfall som følge av de nye smittevernrådene- og tiltakene, og skal ikke vare lenger enn det smittevernrådene og -tiltakene gjør. Utbetaling må gjøres så raskt som mulig.

* Det foreslås i tillegg å innføre en støtte til kompetansetiltak i bedrifter som mottar lønnsstøtte. Det vil stimulere til aktivitet mens det er mye ledig kapasitet og produksjonsutstyr. LO mener ordningen kan bygge på rammeverk og teknisk løsning for den tidligere lønnstilskuddsordningen i Skatteetaten.

* Ordningen bør som da være søknadsbasert med automatisert saksbehandling og utbetaling.

* Ordningen iverksettes umiddelbart etter lovvedtak i Stortinget.

* Utbetalinger skjer etterskuddsvis. Det bør være samme innsynsløsning som i tidligere ordning.

- Helt annet situasjon

- Vi er nå i en helt annen situasjon enn da Norge stengte ned sist. Folk har fått vaksine og vi har en helt annen kunnskap enn da koronaviruset var nytt. Da er det ikke riktig å stenge ned samfunnet før det er ytterst nødvendig. Ikke forby handel, tjenesteyting eller aktiviteter, men gi pålegg og råd om smitteverntiltak som gjør det mulig, mener LO-lederen.

Hun ber regjeringen ikke fraråde de vaksinerte og friske å handle, spise ute og reise innenlands, men skape trygghet for dette gjennom hurtigtester, vaksinering, karantene og koronapass.

- Ikke hold ansatte borte fra jobbene sine, men legg til rette for hurtigtesting, vaksinering og smittevern på arbeidsplassene, mener hun.

LO-lederen ber også arbeidsgiverne om å stille opp.

- Sammen med myndighetene må de sikre at arbeidstakere får gratis hurtigtester og tilbud om vaksine på arbeidsplassen, mener Følsvik.

Image-text:

BRED STØTTE: LO har tidligere foreslått en lønnsstøtteordning, uten å få gehør. Nå har forslaget støtte fra YS, i tillegg til NHO og Virke.

Jan-Erik Østlie

Extra-info:

Nye smitteverntiltak:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Som 13-åring begynte Camilla Hermansen å jobbe som avisbud for å bidra med penger til familien.
HK-Nytt 27.01.2022
- 1930-tallet er plakatens storhetstid, sier kunsthistoriker og fotoarkivar Sølvi Bennett Moen ved Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
HK-Nytt 27.01.2022
Med en negativ hurtigtest kan man nå gå på jobb selv om andre i husstanden har covid-19. Men arbeidsgivere kan normalt ikke kreve å få se hurtigtesten.
HK-Nytt 26.01.2022
De ansatte i klesbutikken Zizzi på Jessheim var misfornøyde med at de måtte bruke fritida på opplæring på en app. Det fikk de en løsning på.
HK-Nytt 25.01.2022
Assisterende butikksjef Kristine Mevik har gjennomført Digitaliseringsskolen for varehandelen.
HK-Nytt 24.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt