Bondebladet
18.09.2020
Feilmerking av matvarer provoserer, men er det juks eller slurv? Matmerk-direktøren mener rutinene er for dårlige.
Nina Sundqvist intervjues av Bondebladets Lars Olav Haug.
Les merFolk tipser avisene og freser på Facebook når spanske tomater og tysk kjøttdeig «blir norsk». Det forekommer både feilmerking, og merking som er korrekt etter loven - men som oppleves som uetisk.
Matmerk får mange henvendelser fra folk som er irritert og skuffet fordi de føler seg holdt for narr, selv om de ikke alltid er lurt i lovens forstand, forklarer administrerende direktør Nina Sundqvist.
- Forbrukerne er stadig mer opptatt av hvor maten kommer fra, spesielt nå under pandemien. Da kan det være fristende å pynte på norskheten. Men feilmerking kan også skyldes ubetenksomhet, sier Sundqvist.
Mangler gode rutiner
- Forekommer det bevisst juks med merking?
- Det er fors