AddToAny

Lever vi i et miljø fullt av giftstoffer?

POPULÆRVITENSKAP: I prinsippet er alle kjemiske stoffer gift, også vann. Det er mengden, tilgjengeligheten, og eksponeringsmåten som er avgjør om noe er giftig.
Alle vet at gift er farlig og de fleste av oss har en fornemmelse av hva det betyr. I prinsippet er alle kjemiske stoffer gift, også vann.

I klassisk toksikologi er det mengden av et stoff for å fremkalle en helseskadelig effekt som bestemmer om noe er giftig eller ikke.

De færreste oppfatter vann som gift, det samme gelder livsnødvendige nærings- og sporstoffer som vitaminer. Mange tenker heller ikke på at vanlige husholdningsartikler som vi omgir oss med til daglig kan være gift. Vi er imidlertid oppmerksomme på at sopp kan være giftig og at det kan finnes gifter i det vi spiser og drikker.

Vi eksponeres hele tiden for mange forskjellige stoffer. Noen av dem er naturlige mens andre er industriskapte, og det kan få alvorlige konsekvenser hvis mat og drikke forurenses. Arsen i drikkevann er et problem i noen land og kan øke forekomsten av kreft.

I Minamata i Japan førte et industriutslipp til at kvikksølv hopet seg opp i sjømat og førte til dødsfall og alvorlige fosterskader.

Lever vi i et miljø fullt av giftstoffer?

Utvikling av nye analysemetoder har avslørt at mange industrikjemikalier blir funnet igjen i maten vår, eller i våre omgivelser. Mange kan derfor få et inntrykk av at vi lever i et miljø som er svært belastet av giftstoffer.

I dag kan vi finne fremmedstoffer i mengder på nanogram- og pikogramnivåer. Tilsetter man 2,5 kilo av en kjemikalie i et svømmebasseng på 50 meters lengde med 2,5 millioner liter vann vil det utgjøre en konsentrasjon på 1 milligram per liter vann, el

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Det er tusen ganger høyere metannivå enn normalt i området rundt gasslekkasjene fra Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen, ifølge svenske forskere.
forskning.no 06.10.2022
De eldste og de høyest utdannede drikker mest, ifølge en ny undersøkelse.
forskning.no 06.10.2022
KRONIKK: De fleste nordmenn føler de har et helt normalt forbruk. Dette er en av grunnene til at bærekraftig omstilling ikke kan overlates til forbrukerne alene.
forskning.no 06.10.2022
Flere tusen tonn støv fra verdensrommet - mikrometeoritter - treffer hvert år jorden. Her er de beste triksene til hvordan du selv kan finne det romreisende støvet.
forskning.no 06.10.2022
Stevnen på et vikingskip ruver på Vikingodden i Tønsberg. «Gokstadskipet» bygges på nytt.
forskning.no 06.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt