I klassisk toksikologi er det mengden av et stoff for å fremkalle en helseskadelig effekt som bestemmer om noe er giftig eller ikke.
De færreste oppfatter vann som gift, det samme gelder livsnødvendige nærings- og sporstoffer som vitaminer. Mange tenker heller ikke på at vanlige husholdningsartikler som vi omgir oss med til daglig kan være gift. Vi er imidlertid oppmerksomme på at sopp kan være giftig og at det kan finnes gifter i det vi spiser og drikker.
Vi eksponeres hele tiden for mange forskjellige stoffer. Noen av dem er naturlige mens andre er industriskapte, og det kan få alvorlige konsekvenser hvis mat og drikke forurenses. Arsen i drikkevann er et problem i noen land og kan øke forekomsten av kreft.
I Minamata i Japan førte et industriutslipp til at kvikksølv hopet seg opp i sjømat og førte til dødsfall og alvorlige fosterskader.
Lever vi i et miljø fullt av giftstoffer?
Utvikling av nye analysemetoder har avslørt at mange industrikjemikalier blir funnet igjen i maten vår, eller i våre omgivelser. Mange kan derfor få et inntrykk av at vi lever i et miljø som er svært belastet av giftstoffer.
I dag kan vi finne fremmedstoffer i mengder på nanogram- og pikogramnivåer. Tilsetter man 2,5 kilo av en kjemikalie i et svømmebasseng på 50 meters lengde med 2,5 millioner liter vann vil det utgjøre en konsentrasjon på 1 milligram per liter vann, el