AddToAny

Legionellakontroll - frustrasjoner og utfordringer

- Legionellasikring har tradisjonelt vært forbundet med mange driftsoppgaver og høye varmtvannstemperaturer. Dette har vanskeliggjort gode løsninger for energisparing på varmtvannssiden.
Det sier fagansvarlig i Apurgo AS, dr. scient.
Hanne Therese Skiri. I en fagsamling om Legionella i Arendal, presenterte hun muligheten for å kombinere effektiv legionellasikring med både besparelser i tid og energi. Skiri har 13 års erfaring fra legionellaforebyggende arbeid. I disse årene har hun opparbeidet kunnskap og erfaring med mange vannbehandlingsprodukter og hun har bistått mange eiendoms- og driftsaktører med legionellaforebyggende rutiner.

STOR FRUSTRASJON
Til stede på fagsamlingen på Fylkeshuset i Aust-Agder var representanter for både eiendomsdriftere, rørleggere og rådgivende ingeniører.
- Mange i bygg- og eiendomsbransjen uttrykker stor frustrasjon rundt mengden driftsoppgaver som må gjøres. Vi opplever at mange nå er opptatt av å forebygge mot Legionella, men at det ofte er en usikkerhet knyttet til hvilke rutiner som bør gjøres, og om det man gjør virker etter hensikten. Det er flere vannbehandlingsprodukter på markedet og ikke alltid så lett å skille disse fra hverandre. En utfordring er dessuten at de som skal drifte bygget sjelden har påvirkning på hvilke vannbehandlingsløsninger som velges, sier Skiri.
Hun mener entreprenører eller innkjøpere dermed ofte velger rimeligste løsninger, uten å ta hensyn til kostnader i form av driftstimer, energibruk og vannforbruk: Heller ikke om den valgte metoden er den beste for det aktuelle bygget, og kan håndteres på en sikker måte når det gjelder HMS.

RISIKOVURDERING MÅ TIL
- I valg av strategi for legionellaforebygging
Gå til mediet

Flere saker fra Byggfakta

Høsten 2018 viste tall fra Byggfaktas prosjektdatabase klar fremgang for mur/ betong og stål som materialvalg på fasader og konstruksjon. Mur/betong fortsetter veksten som konstruksjonsmateriale, men i tiden fremover er det totalt planlagt mye mer innen trebygg.
Byggfakta 19.11.2019
Eierne i Gulventreprenøren og Gaukås Gulvstøp fusjonerer, med virkning fra 1. januar. Selskapet skal hete Gulventreprenøren AS.
Byggfakta 19.11.2019
Bane NOR Eiendom har en betydelig rolle i utviklingen av Drammen. Flere steder i kommunen transformerer vi tidligere jernbanearealer til nye, attraktive byområder.
Byggfakta 19.11.2019
Fredrikstadbedriften Tolmer AS er best kjent som leverandør av røykrør, stålpiper og tilbehør til varmebransjen. På Bygg Reis Deg-messen vakte bedriftens nye røffe, rustbelagte utepeiser, berettiget oppsikt.
Byggfakta 19.11.2019
En fersk undersøkelse om mangfold og likestilling i elektro-, bygge- og anleggsbransjene, viser at ni av ti bedrifter vil ha enda flere kvinner inn i disse bransjene.
Byggfakta 19.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt