AddToAny

Leger uten Grenser: Gavi må satse på ny og billigere vaksine

Vaksinestiftelsen Gavi er nå på World Economic Forum og lobber for å få mer penger til arbeidet sitt. Men Leger uten Grenser mener de bør bruke pengene sine mer målrettet og heller satse på en ny og billigere vaksine mot lungebetennelse.
- Den nye lungebetennelses-vaksinen er fantastiske nyheter. Det betyr at 55 millioner barn rundt om i verden, som ikke har tilgang til vaksinen, endelig kan ha en fair sjanse til å bli beskyttet mot alvorlig lungebetennelse, sier lege og feltarbeider i Leger Uten Grenser, Øyunn Holen.

- Vi har lenge kritisert de tidligere eneste to produsentene av vaksinen, som har krevd så høye priser at mange land ikke har råd til å kjøpe den inn.

Legemiddelgigantene GlaxoSmithKleine (GSK) og Pfizer som tidligere har vært alene om å produsere vaksinen har til sammen tjent over 445 milliarder kroner på vaksinen de siste ti årene.

Ble godkjent rett før jul

Den nye vaksinen, produsert av Serum Institute of India, ble godkjent 19. desember av Verdens helseorganisasjon. De har tidligere sagt at de planlegger å selge vaksinen for rundt 50 kroner per barn til vaksinealliansen Gavi og de fattigste landene, og ikke for mer enn 100 kroner i middelinntektsland.

- Da vil vaksinen bli mye billigere. Prisen vil bli redusert med 30 prosent for de aller fattigste, og for mellominntektsland er prisreduksjonen mye større, sier Øyunn Holen.

- Det vil bety svært mye for de fattigste landene, som vil få Gavi-subsidiert vaksine. Men også i mellominntektsland, er det en stor porsjon mennesker som er fattige. De fattige i mellominntektsland vil ikke få den nye vaksinen til den laveste prisen. Men det er allikevel de som vil oppleve størst prisreduksjon, sier Holen.

Patentbeskyttelse

Øyunn Holen sier at vaksinene legemiddelselskapene GSK og Pfizer har vært altfor dyre.

- Grunnen er at de har vært patentbeskyttet og de to selskapene har gått i kompaniskap om prisen. Når patentet har gått ut blir det en «gamechanger». For da kan et konkurrerende selskap komme inn og produsere vaksinen mye billigere. Det vi ofte har sett før er at de opprinnelige produsentene også begynner å selge originalpreparatene mye billigere fordi de får konkurranse.

Holen forteller at det i dag er svært få som betaler av egen lomme for vaksiner

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

KOMMENTAR: Pengene rant raskere ut enn regnvannet for Hydro i Brasil for to år siden. Neglisjering av miljø og samfunn har kostet milliarder. Fortsatt er Hydro langt unna å gjenvinne tillit i lokalsamfunnet, og det venter flere rettslige oppgjør.
Bistandsaktuelt 26.02.2020
Så lenge KrF er en maktfaktor i norsk politikk, er det antagelig umulig for en hvilken som helst regjering å bevilge mindre enn én prosent av BNI til bistand, skriver Kristin Clemet.
Bistandsaktuelt 26.02.2020
FNs høykommissær hevdet i mange år at afghanske flyktninger hadde det verre enn resten av befolkningen i Afghanistan. Noe som neppe var riktig, konkluderer en forskningsartikkel.
Bistandsaktuelt 26.02.2020
MENINGER: Da Mamounata var 16 år gammel, ble landsbyen hennes i Burkina Faso beleiret av væpnete menn. De ankom landsbyen på motorsykler med hevede våpen og henrettet vilkårlige landsbyboere. Mamounata og familien måtte flykte i all hast.
Bistandsaktuelt 26.02.2020
MENINGER: De ni ungdomspartiene støtter opp om ordningen om Norads viktige informasjonsstøtte til sivilsamfunnet i Norge.
Bistandsaktuelt 25.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt