AddToAny

- Lavterskeltilbud før og etter abort finnes

- De fleste som gjennomfører en abort i dag, sendes hjem fra poliklinikken med tablettene og medisinsk informasjon. Altfor få vet hvor de kan få hjelp når de tenger det, skriver Andrea Skaarer Kreutz.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

I forskerintervjuet i Sykepleien 20.09.22 etterlyser førsteamanuensis Eva Sommerseth et bedre tilbud til kvinner før og etter abort. Hun sier:

«Kvinner trenger et lavterskeltilbud, som ikke er stigmatiserende å oppsøke. En nøytral tjeneste hvor kvinnene kan komme og diskutere. Få informasjon, og en oppfølgingssamtale i etterkant av aborten.»

Jeg er ubetinget enig! Og jeg kan informere om at et slikt tilbud allerede finnes. Tjenesten heter Amathea og benyttes av 2500 personer årlig. Sommerseth gir dermed et ufullstendig bilde av dagens situasjon.

Strukturen for god hjelp og oppfølging finnes, men den faktiske utfordringen i dag er hvordan lavterskeltjenester rustes for oppgavene, og at kvinnene får informasjon om at tilbudt finnes når de er i kontakt med sykehuset eller annet helsepersonell.

De fleste som gjennomfører en abort i dag, sendes hjem fra politiklinikken med tablettene og medisinsk informasjon.

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Sammendrag Bakgrunn: De siste årene har det vært oppmerksomhet på å heve kvaliteten i praksisstudiene, som utgjør 50 prosent av bachelorutdanningen i sykepleie.
Sykepleien 08.12.2022
Appen kan brukes for å gi korte beskjeder, avklare noe og stille enkle spørsmål. Den er tenkt brukt som et supplement til tolk når helsepersonell skal snakke med minoritetsspråklige pasienter.
Sykepleien 08.12.2022
SV frykter at helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ikke har god nok styring med reglene for vikarbyråer som skal gjelde i helsevesenet. Rødt er også kritisk.
Sykepleien 08.12.2022
Er det forsvarlig at en sykepleierstudent som uteksamineres etter tre år på en bachelorutdanning, har tilbrakt de siste tre praksisperiodene kun i hjemmesykepleien?
Sykepleien 07.12.2022
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) står på avgjørelsen om å avvikle fritt behandlingsvalg og forsikrer at pasienter fortsatt vil ha valgfrihet.
Sykepleien 07.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt