AddToAny

Læreryrket må gjøres mer attraktivt

For å forstå rekrutteringsutfordringene til lærerutdanningene trenger vi en kunnskapsbasert tilnærming og mer forsking om temaet, skriver dekan Asle Holthe.
De siste årene har søkningen til lærerutdanningene blitt redusert. Andel søkere som har valgt lærerutdanning som førstevalg i Samordnet opptak har i perioden 2013-2019 vært 9-10%. I 2020, 2021 og 2022 var det henholdsvis 8,6%, 8,1% og 8,2% som hadde lærerutdanning som førstevalg. I Norge er lærerutdanningstilbudet svært fleksibelt. Utdanningene tilbys på mange studiesteder og studiene er fleksibelt organisert som heltid, deltid og samlingsbasert. Det kan altså ikke være manglende geografisk spredning eller lite fleksible utdanninger som er årsaken til at studieplassene ikke fylles.

Skal vi forstå og klare å gjøre noe med den reduserte søknaden til lærerutdanning er det hensiktsmessig å skille mellom de lange lærerutdanningene (masterutdanning på 5 eller 6 år) og de korte lærerutdanningene (bachelorgrad). Lærerutdanningene for barnetrinnet, ungdomstrinnet og allmennfag i videregående skole er i dag lange lærerutdanninger, mens lærerutdanning for barnehage og yrkesfag i videregående skole er korte lærerutdanninger. Skal en sammenligne lærerutdanning med andre utdanninger er det naturlig å sammenligne de lange lærerutdanningene med profesjonsutdanninger på masternivå og sammenligne de korte lærerutdanningene med profesjonsutdanninger på bachelornivå.

Et særtrekk ved lærerutdanningene er at de i betydelig grad er regulert av departementet. Det dreier seg om detaljerte rammeplaner, krav om nasjonale retningslinjer, dels opptakskrav ut over generell studiekompetanse, nasjonal deleksamen i matematikk i enkelte utdan

Les mer

Flere saker fra Khrono

En ekspertgruppe vurderer om det er for rigide krav for å bli universitet og ber om innspill fra universiteter og høgskoler.
Khrono 28.09.2022
Vi bør se på ph.d.-kandidatenes totale arbeidsbyrde, og vurdere om det er realistisk å innfri de forventningene vi har til dem på tre år.
Khrono 28.09.2022
Det norske opptakssystemet knaker i sammenføyningene. Det trengs investeringer på flere hundre millioner i nytt system, kommer det fram i ny rapport.
Khrono 28.09.2022
NTNU, NMBU, OsloMet og Forskingsrådet får alle stryk av Språkrådet. Noregs musikkhøgskole får skryt for «markant oppgang» i bruk av nynorsk.
Khrono 28.09.2022
Halvparten av studentene skal heretter ta en yrkesrettet masterutdanning, om den danske regjeringen får det som den vil.
Khrono 27.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt