AddToAny

Lærernedgang skyldes SSBs fremskrivning fra helvete

På papiret har SSB sikkert rett i at vi kan få et overskudd av lærere fram mot 2040. I realiteten vil overskuddet bli borte fordi man senker antall studieplasser, og fordi færre vil søke.
LÆRERUTDANNING| Ved en vurdering av årets søkertall til lærerutdanningene er det viktig å være klar over at opptakskravene i realiteten er satt ned, både kravet om 3,5 i snitt fra videregående, og kravet om 4 i matematikk. Dette gjelder ikke alle studenter, men det gjelder søkere fra de siste to kullene, som vel utgjør den største del av søkermassen. Årets kull var fritatt for eksamen i matte i fjor; de som normalt ville ha kommet opp til eksamen, fikk beholde standpunkt-karakteren, som ikke ble trukket ned av eksamenskarakteren; den er i snitt flere tideler lavere enn standpunkt. Begge kull har vært fritatt for de eksamener som tas i siste år.

Jeg har ikke gjort forsøk på å beregne tallstørrelsen for hvor mye kravet har sunket. Men hva angår gjennomsnittskravet på 3,5 er jeg overbevist om at det ligger på det nivået jeg i en årrekke har hevdet det må justeres ned til for å få fylt opp studieplassene, cirka 3,3.

Når det likevel har vært en (beskjeden) nedgang i søkningen til GLU 1-7 (3,6 prosent) og en stor nedgang for GLU 5-10 (14,9 prosent), skyldes det knapt at man på grunn av pandemien ikke har kunnet drive vanlig rekrutteringsarbeid, slik det fremheves i pressemeldingen om opptaket. Hovedårsaken er hva jeg i våres kalte Statistisk sentralbyrås 'fremskrivning fra helvete'og departementets lite kritiske kommentarer til den, som ble spredt i mange medier like før søknadsfristen i april. SSB har sikkert r

Les mer

Flere saker fra Khrono

Universitetet i Bergen kjem best ut av norske utdanningsinstitusjonar og er blant dei flinkaste i verda til å samarbeide.
Khrono 21.09.2021
Forskerforbundets leder, Guro Lind, er ikke fornøyd med arbeidet Henrik Asheim gjør i innspurten som statsråd.
Khrono 21.09.2021
Regjeringsplattforma må adressere rolla utdanningssystemet kan spele i å motverke utanforskap og polarisering.
Khrono 21.09.2021
Studenter ved Politihøgskolen skal ikke lenger forholde seg til pensum, men heller lese anbefalt litteratur. - Et lite sjikt i ledelsen kan ikke sitte og ta slike beslutninger på egen hånd, sier tillitsvalgt.
Khrono 21.09.2021
Iver Valved Korsvik og Ole Magnus Oterhals har fullført et 60-timerskurs i forskning og medforskning.
Khrono 21.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt