AddToAny

Kvinner jobber gratis ut året

Likelønnsaksjonen i Trondheim torsdag kveld var inspirert av tilsvarende aksjon på Island. Store deler av fagbevegelsen i Trondheim, deriblant HK, sto bak markeringen.
- Vi har ikke reell likestilling før vi har likelønn. Det som er bra er at så mange forskjellige slutter opp her i kveld, sier Lars Jakob Furunes.

Han er tillitsvalgt i Handel og Kontor.

Furunes er på lag med leder i Trøndelag Handel og Kontor, Elisabeth Sundset.

- Målet med likelønnsaksjonen er å igjen fortelle verden rundt oss at kvinner tjener mindre enn menn. Aksjonsdagen den 14. november er datoen der damer jobber gratis ut året. Vi må vise vår uenighet. Kjønn kan ikke lengre føre til forskjeller i lønn. I HK vil vi at tillitsvalgte skal jobbe med avtaler for likestilling på arbeidsplassene på alle hold, fastslår Sundset.

Økonomisk likestilling

- Kampen for likelønn er noe alle må holde på med. Hovedoppgjøret til våren blir viktig. Da må vi sørge for at lik lønn for likt arbeid blir mulig. Kjønn kan ikke avgjøre inntekten folk skal få. Aksjonen her i Trondheim er god synliggjøring av og bevisstgjøring om forskjellene, sier hun.

- Vi trenger et krafttak for lik lønn og likestilling. Vi vil ha en lønnspolitikk som bygger på prinsippet om lik status og lik lønn, og arbeid av lik verdi. Vi har ikke reell likestilling før vi har økonomisk likestilling. Dette er en kamp som vil pågå til vi har fått på plass likelønn, sier Sundset.

Samlende

«Synes du det er greit at kvinner i gjennomsnitt bare tjener 87 prosent av det menn gjør?» Slik lød invitasjonen til markeringen, som samlet rundt 100 personer i Tordenskioldsparken i Trondheim torsdag kveld. Et av slagordene var at vi ikke har reell likestilling før vi har økonomisk likestilling.

Appellantene var ordfører Rita Ottervik (Ap), Ada Johanna Arnstad (Sp) og Stine Hjerpbakk (Utdanningsforbundet i Trondheim).

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

- En dag blir butikkene kanskje noe man bare bestiller fra, og så får man varene levert på døra. Det vet vi ikke, så vi bør være litt bekymra for framtida. Det sier Rehema Wahab.
HK-Nytt 12.12.2019
Det vil skjer store endringer i Handel og Kontors ledelse de nærmeste månedene. Trine Lise Sundnes har varslet at hun går av som leder 1. april, fordi hun har fått jobben som leder i LOs internasjonale avdeling.
HK-Nytt 11.12.2019
HKs forbundsstyre har sett på om det bør settes en grense for hvor lenge forbundets valgte ledelse kan sitte i sine posisjoner.
HK-Nytt 10.12.2019
I september neste år skal HK ha landsmøte. Fram til den tid vil det gå mange diskusjoner om hva HK skal mene, gjøre, og hvilke regler som skal gjelde i organisasjonen.
HK-Nytt 09.12.2019
Odd Christian Øverland i Postkom mener medlemmenes ønske bør veie tyngst. HK-leder Trine Lise Sundnes mener det prinsipielle bør avgjøre.
HK-Nytt 06.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt