AddToAny

Kvinner jobber gratis ut året

Likelønnsaksjonen i Trondheim torsdag kveld var inspirert av tilsvarende aksjon på Island. Store deler av fagbevegelsen i Trondheim, deriblant HK, sto bak markeringen.
- Vi har ikke reell likestilling før vi har likelønn. Det som er bra er at så mange forskjellige slutter opp her i kveld, sier Lars Jakob Furunes.

Han er tillitsvalgt i Handel og Kontor.

Furunes er på lag med leder i Trøndelag Handel og Kontor, Elisabeth Sundset.

- Målet med likelønnsaksjonen er å igjen fortelle verden rundt oss at kvinner tjener mindre enn menn. Aksjonsdagen den 14. november er datoen der damer jobber gratis ut året. Vi må vise vår uenighet. Kjønn kan ikke lengre føre til forskjeller i lønn. I HK vil vi at tillitsvalgte skal jobbe med avtaler for likestilling på arbeidsplassene på alle hold, fastslår Sundset.

Økonomisk likestilling

- Kampen for likelønn er noe alle må holde på med. Hovedoppgjøret til våren blir viktig. Da må vi sørge for at lik lønn for likt arbeid blir mulig. Kjønn kan ikke avgjøre inntekten folk skal få. Aksjonen her i Trondheim er god synliggjøring av og bevisstgjøring om forskjellene, sier hun.

- Vi trenger et krafttak for lik lønn og likestilling. Vi vil ha en lønnspolitikk som bygger på prinsippet om lik status og lik lønn, og arbeid av lik verdi. Vi har ikke reell likestilling før vi har økonomisk likestilling. Dette er en kamp som vil pågå til vi har fått på plass likelønn, sier Sundset.

Samlende

«Synes du det er greit at kvinner i gjennomsnitt bare tjener 87 prosent av det menn gjør?» Slik lød invitasjonen til markeringen, som samlet rundt 100 personer i Tordenskioldsparken i Trondheim torsdag kveld. Et av slagordene var at vi ikke har reell likestilling før vi har økonomisk likestilling.

Appellantene var ordfører Rita Ottervik (Ap), Ada Johanna Arnstad (Sp) og Stine Hjerpbakk (Utdanningsforbundet i Trondheim).

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Janne Katrin Haukåssveen har vært permittert siden 18. mars. Flere midlertidig ansatte er tilbake på jobb igjen, men hun har ikke fått tilbake vaktene sine.
HK-Nytt 30.06.2020
Øvre Romerike tingrett har kjent oppsigelsen av 19 kabinansatte ugyldig. HK-medlemmene gikk til sak mot Apollos charterselskap Novair.
HK-Nytt 30.06.2020
Det var jo ikke slik denne våren skulle bli. Ikke for dem, ikke for noen. Maja og Simon skulle jobbe litt ekstra, en rød-dag her og der, for å tjene litt mer.
HK-Nytt 29.06.2020
Færre sommerjobber og større press på unge arbeidstakere gjør at det enda viktigere å gå sommerpatrulje, mener Henrik Drivenes, leder i HK ungdomsråd.
HK-Nytt 29.06.2020
HK region Østlandet Sør foreslår forbundsansatt og tidligere SV-politiker Lena Reitan som ny nestleder. Det begynner å bli trangt om plassen i HK-toppen.
HK-Nytt 29.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt