AddToAny

- Kvinnehelse er samfunnshelse og hører hjemme i nasjonale strategier

For de av oss som jobber med teknologi, gründere og kvinner: Vi må snakke mer om kvinnehelseteknologi. Kvinnehelse er samfunnshelse og bør være et prioritert mål i en ny, nasjonal strategi for e-helse.
Forfatteren er fast spaltist for Sykepleien. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

I kjølvannet av lanseringen av den omstridte skjønnhetsklinikken Nomi på Frogner, har kvinnehelse blitt løftet høyere opp på samfunnsagendaen og mobilisert mange av oss som ikke tilhører helse- og omsorgssektoren. Det var på tide, og vi får håpe engasjementet varer mer enn en uke.

Vi har nasjonale strategier for kunstig intelligens, nanovitenskap og også for e-helse. Uten teknologi blir det minimalt med innovasjon og nye løsninger innen kvinnehelse. Den nye e-helsestrategien ble sendt på høring 31. mai. Den er åpen for alle, og fristen for å sende inn høringssvar er i dag, 1. oktober 2022. Det ønskes spesielt innspill på strategiens fem prioriterte strategiske mål. Jeg vil med dette innlegget sende inn et forslag til et sjette strategiske mål: kvinnehelseteknologi.

Vi vet fortsatt mest om menns helse

I rapporten «Hva vet vi om kvinners helse» fra 2018 bekreftes det at det fortsatt forskes mindre på kvinnerelaterte helsetilstand enn menns og at kvinner ikke alltid får like god diagnostisering og behandling for sykdommer som rammer begge kjønn.

Et annet problem, ifølge rapporten, er at noen sykdommer er blitt sterkt knyttet til ett kjønn slik at for eksempel brystkreft hos menn og hjerteinfarkt hos kvinner kan gå uoppdaget og ubeh

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Det smeller fra maskinpistoler. Katastrofe og kaos råder. - Det er «train hard - fight easy» som gjelder, sier en av sjefene for PSTs livvakttjeneste. Det øves på masseskader i Drammen.
Sykepleien 01.12.2022
Det er et regnestykke noen der oppe i systemet ikke synes å forstå. Strammer de inn et sted, så tyter det ut et annet sted og ender som regel opp hos oss, pleiepersonalet, skriver Cathrine Krøger.
Sykepleien 01.12.2022
Det har vært stor legemiddelmangel i år. Nå vil helsemyndighetene ha flere legemidler på lager enn i dag, skriver Aftenposten.
Sykepleien 01.12.2022
Om lag 114 000 personer i Norge har sykdomsrelatert underernæring. Dette har en samlet samfunnskostnad på nesten 32 milliarder kroner, viser en rapport utarbeidet av Menon Economics.
Sykepleien 30.11.2022
Det er påvist ytterligere elleve tilfeller av salmonella i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK. Dermed er det 42 bekreftede tilfeller påvist.
Sykepleien 30.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt