Kjøkkenskriveren
19.12.2022
Det kastes store mengder mat i omsorgssektoren. Å finne årsakene til at spiselig mat går i søpla og la ansatte selv få komme med gjennomførbare og treffsikre tiltak for å motvirke matsvinn ble en suksessoppskrift for Hamar kommune.
Hamar kommune har i flere år jobbet for å få ned matsvinnet i helse- og omsorgssektoren. Selv om sentralkjøkkenet i kommunen har klart å få ned svinnet noe, var det fortsatt mye svinn ute på sykehjemmene og omsorgsboligene. Dette var bakgrunnen for prosjektet «Reduksjon av matsvinn i omsorgssektoren i Hamar kommune». I prosjektet ønsket kommunen å kartlegge og redusere matsvinnet ved et av sine sykehjem og to omsorgsboliger. Målet var å få ned matsvinnet med minimum 20 prosent i løpet av det første året etter at prosjektet var avsluttet. Det var også sentralt at tiltakene skulle ha overføringsverdi til andre deler av kommunen.
SOM 11 DIESELBILER PÅ VEIEN I ETT ÅR
Gry Bondø, leder for kjøkken, institusjonstjenesten helse og omsorg i Hamar kommune har vært prosjektleder, med bistand fra Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus). I tillegg ble det utnevnt matsvinnansvarlige på hver avdeling og hvert kjøkken. For å finne årsakene til matsvinnet, ble utvalgte ansatte på avdelinger og kjøkken intervjuet. Realiteten før oppstart var at sykehjemmet og omsorgsboligene kastet 18,6 tonn spiselig mat i året. Omregnet i økonomi tilsvarer dette i overkant av 800 000 kroner. Klimagassutslippet fra matsvinnet tilsvarer å kjøre 11 dieselbiler i ett år, heter det i sluttrapporten fra Norsus.
LITE SKREDDERSØM
I f
Gå til medietSOM 11 DIESELBILER PÅ VEIEN I ETT ÅR
Gry Bondø, leder for kjøkken, institusjonstjenesten helse og omsorg i Hamar kommune har vært prosjektleder, med bistand fra Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus). I tillegg ble det utnevnt matsvinnansvarlige på hver avdeling og hvert kjøkken. For å finne årsakene til matsvinnet, ble utvalgte ansatte på avdelinger og kjøkken intervjuet. Realiteten før oppstart var at sykehjemmet og omsorgsboligene kastet 18,6 tonn spiselig mat i året. Omregnet i økonomi tilsvarer dette i overkant av 800 000 kroner. Klimagassutslippet fra matsvinnet tilsvarer å kjøre 11 dieselbiler i ett år, heter det i sluttrapporten fra Norsus.
LITE SKREDDERSØM
I f