AddToAny

KRONIKK: Har vi råd til demokrati?

Realisten Rasmussen mener at effektivitet gir legitimitet - det avgjørende er om en lykkes. Hvis dette er riktig, kan vi bare avsette demokratiet, skriver Erik Oddvar Eriksen i et svar på kritikken fra Terje Rasmussen.
Terje Rasmussen svarer på min kronikk med tittel 'Offentlighet, fornuft og solidaritet' i Uniforum 14.01.22. Han mener jeg gir et fortegnet bilde av offentligheten. Mon det.

Men først. Jeg skjønner ikke hvor han har det fra at jeg overser ekspertenes inntog i offentligheten, når det akkurat er i det offentlige ordskiftet at jeg finner løsningen på problemet, nemlig å kunne etterprøve ekspertenes rådgivning og makt. Det er ikke debatten om 'allmennneskelige hensyn' det er tale om i min kronikk, men om forslagene for pandemibekjempelse, deres grunnlag og gyldighet.

Utgangspunktet er at vi ikke har moraleksperter i et moderne demokrati, som Rasmussen later til å være enig i. Men så skriver han likevel at vi har 'medisinere (eksperter) som prøver å trekke etisk tenkning inn i sin ekspertise', altså har vi moraleksperter, et nytt presteskap. Hva gjør vi med det?

I boka The Accountability of Expertise setter vi opp en ny modell for ansvarlighet, som konkurrerer med de etablerte modellene for kontroll med fagkyndigheten. Det er vanskelig å få kremen tilbake i tuben, altså å ta fra ekspertisen deres politiske rolle. Det er også vanskelig å holde dem ansvarlig gjennom faste, forhåndsoppsatte regler. Nye problemer, nye kriser krever nye regler.

Uten profesjonell ekspertise er både vi og demokratiet hjelpeløse. Saken er den at ekspertene har sitt domene, politikerne sitt. Problem oppstår når ekspertene ekspanderer ut over sitt

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Rundt 100 personar møtte fram i ettermiddag for å markera at Skamstøtta no er plassert i Universitetshagen bak dei gamle universitetsbygningane i Oslo sentrum.
Uniforum 25.05.2022
Regjeringen fordeler 1000 studieplasser landet rundt til ukrainske studenter på flukt, 100 plasser går til UiO, 125 til UiB, mens NTNU får 140 plasser.
Uniforum 25.05.2022
- Etter to år med digital undervisning, kan sommerskolen endelig ta imot studenter på campus igjen, forteller direktør Anne Cathrine Uteng da Silva. Men dette gjelder med ett unntak, bare norskkursene. De øvrige emnene vil fortsatt være digitale.
Uniforum 25.05.2022
Onsdag 25. mai klokka 13.30 vert "Skamstøtta" reist i Universitetshagen til minne om massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.
Uniforum 24.05.2022
Både Unio stat, Akademikerne, LO stat ogYS stat har godtatt en ny hovedtariffavtale i staten. Dermed blir det ingen streik i staten.
Uniforum 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt