AddToAny

KRONIKK: Eriksens offentlige fornuft

Eriksen presenterer et slags idealbilde av den rasjonelle offentligheten som ledende institusjoner ikke engang prøver å etterstrebe.
Dersom Eriksen hadde rett, hadde demokratiske samfunn med en fri presse løst de fleste av sine store problemer for lengst.

Professor Erik Odvar Eriksen kommer med interessante synspunkter i sin kronikk som krever en kommentar.

Eriksen skriver ganske riktig at pandemien reiser dilemmaer og vanskelige moralske spørsmål. Eriksen mener at "vi må forlite oss på et kvalifisert offentlig ordskifte" der argumenter møter saklige motargumenter. Det virker som Eriksen mener vi har en slik fornuftsbasert debatt i dag, på tross av problemer med særlig de sosiale mediene.

Eriksen er likevel kritisk til det han kaller en forskyvning i begrunnelsene fra det å redde liv og der alle liv er like mye verd, til tall om hva intensivavdelingene kan håndtere. Han setter opp en motsetning mellom på den ene siden moral og solidaritet og på den andre statistikk og prognoser og teknifisering av debatten. Eriksen mener at dette kan svekke lojaliteten til tiltakene. Særlig i kriser, skriver Eriksen, blir det tydelig at politikere blir holdt ansvarlig for sine planer og beslutninger.

Men for det første er sykehusenes kapasitet et moralsk spørsmål fordi det handler om muligheten til hjelpe syke og å avveie mellom ulike pasientgrupper. Vi har ikke moraleksperter som Eriksen riktig skriver, men vi har noe bedre: medisinere (eksperter) som prøver å trekke etisk tenkning inn i sin ekspertise, og politikere som prøver å trekke på moral i sin politiske kommunikasjon. Klar tale fra FHI om hva sykehusene tåler tror jeg gir vel så m

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Solen er det mest berømte, men også det mest sårbare av Edvard Munchs monumentale malerier i Aulaen. I sommer er maleriet blitt tilstandsvurdert og konservert.
Uniforum 11.08.2022
For første gang får studenter på Den internasjonale sommerskole (ISS) løse ulike case for norske bedrifter og virksomheter. Studentene utreder prosjekter for Statistisk sentralbyrå, Norad, OPX, FN-sambandet og Riksrevisjonen/Helsedirektoratet
Uniforum 10.08.2022
Denne uken går tidenes første Circle U.-sommerskole på UiO av stabelen. Det er flott å kunne ønske velkommen masterstudenter fra hele 27 forskjellige nasjonaliteter, fra åtte av alliansens partneruniversiteter.
Uniforum 10.08.2022
I år er det 200 år sidan genetikkens far, Gregor Johann Mendel blei fødd. Biologiprofessor Nils Chr. Stenseth har tatt initiativet til ei markering i Drøbak førstkomande laurdag.
Uniforum 09.08.2022
I Norden er det berre Københavns Universitet og Helsingfors universitet som har betre og større tilgang til forskingsartiklar og andre akademiske skrifter på nett enn Universitetet i Oslo.
Uniforum 09.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt