AddToAny

Kritikerne kommer ikke til å savne Nobel-konserten: - Føltes utdatert allerede for 15 år siden

- Den eneste spenningen lå i om de fikk Mette-Marit til å danse på siste låt, sier Dagbladet-redaktør.
At den tradisjonelle fredspriskonserten er satt på vent inntil Nobelinstituttet «eventuelt finner et nytt format som de har tro på», bekreftet direktør ved Nobelinstituttet Olav Njølstad overfor Kampanje tidligere i dag.

- I år ser vi frem til utforske et helt annerledes konsept i samarbeid med NRK, sa han til Kampanje.

Statskanalen og Nobelinstituttet vil ifølge Njølstad begynne planleggingen fredag, etter at årets vinner av Nobels fredspris offentliggjøres.

Fjorårets Nobelkonsert ble også avlyst, etter at Rema 1000 trakk seg som sponsor og finansieringen av arrangementet ble for krevende for Nobelinstituttet.

- Har vært behov for modernisering

Kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten, mener det er en klok beslutning å utforske nye konsepter.

- Den klassiske gallakonserten føltes utdatert allerede for femten år siden, det ble altfor ofte stivt, kjedelig og formulaistisk. Det har vært behov for modernisering lenge. Det er gledelig at de nå ser på et konsept der Nobel-vinnerne er i fokus, at det ikke lenger skal handle om glattpolerte Hollywood-stjerner og halvinteressante artister som tilfeldigvis også er plateaktuelle, sier hun til Kampanje.

Hun tror få har savnet konserten etter at den forsvant i fjor.

- Det er utrolig vanskelig å booke show som skal være verdige, folkelige og også slå an over hele verden. Derfor opplevdes artistene lett som poppete minste-felles-multiplum-artister som skulle nå ut til alle, men som i sum leverte en dørgende kjedelig konsert. Den eneste spenningen lå i om de hadde klart å booke en artist som fikk kronprinsesse Mette-Marit til å danse på siste låt. Og det var de faktisk ganske gode på!

- Underlig artistprofil Morten Ståle Nilsen er tidligere musikkredaktør og Idol-dommer, nå kritiker og journalist i VG. Han sier til Kampanje at han ikke er overassket over at årets Nobelkonsert er avlyst, og legger til at «tiden for den type show er over».

- Jeg har alltid tenkt at Nobelkonserten var litt lite tilfredsstillende.

Larsen sier det virker som at Nobelinstituttet tidligere bare har «tatt det de har fått», noe han mener har gitt de tidligere Nobelkonsertene et «underlig preg» og en «mildt sagt underlig artistprofil»:

- Det har tilsynelatende vært et seershow for artister som skal selge en ny plate eller som driver med et nytt prosjekt. Artistene har som regel manglet en forbindelse til vinneren eller til saken. Da hadde det vært bedre å ha en konsert med artister som faktisk hadde engasjert seg i saken.

Tror toget har gått

Ståle Larsen sier at han tviler på at det nye konseptet kommer til å bli «kioskvelter-TV».

- Toget har gått for denne typen show, jeg tror det er et program som vil bli vanskelig å få til å fly, sier han, før han legger til:

- Samtidig høres det ut som at det kan bli en litt mer verdig markering av vinnerne. Litt mer faglig substans hadde gjort seg - ikke bare Diana Ross som kommer ut på scenen i pels uten å huske helt hvor hun er - da glemmer man at konserten arrangeres for å markere en person som har vunnet en pris for å kjempe for fred.

382.000 seere fikk med seg Nobels fredsfest, som erstattet fredspriskonserten på NRK1 i fjor. Året før fikk 380.000 med seg den siste tradisjonelle fredspriskonserten. er nesten helt likt med fjorårets tall på Nobels fredspriskonsert, som samlet 380.000 seere.

Image-text:

Svanesang:

Zara Larsson og John Legend tok en duett til ære for til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (ICAN) i 2017. Det ble fredspriskonsertens svanesang, uten at Dagbladet-redaktør Sigrid Hvidsten (innfelt) er lei seg for det. Foto: NTB Scanpix

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

Så sent som i august lanserte de sin største norske reklamekampanje hittil.
Kampanje 17.10.2019
Nå stålsetter selskapet seg for «støyende» lanseringer av Disney+ og Apple TV+.
Kampanje 17.10.2019
- Ingen emballasje er bærekraftig alene, men den gode nyheten er at det ikke er så vanskelig å gjøre emballasjen mer miljøvennlig, skriver Sandro Kvernmo i Goods.
Kampanje 17.10.2019
Sarah C. J. Willand og Grethe Wiig Samdal vant årets medielederpriser
Kampanje 16.10.2019
To tidligere skøytestjerner skal kommentere hurtigløp på skøyter på Viasat 4 og Viaplay.
Kampanje 16.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt