AddToAny

Kriminalomsorgens høgskole brøt arbeidsmiljøloven i varslingssak

Høgskolen brøt også interne retningslinjer for håndtering av konflikter og varsling. Direktøren sier at slike saker bør håndteres bedre og vil heve kompetansen hos lederne sine.
I sommer leverte bedriftshelsetjenesten ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (Krus) en rapport fra en faktaundersøkelse. Faktaundersøkelsen kom i stand etter at to ansatte i en avdeling ved Krus klaget på mulige brudd på arbeidsmiljøloven.

De klaget både på opptreden fra en kollega samt Krus' oppfølging av saken i ettertid.

Deler av klagen ble definert som et varsel av daværende Krus-direktør Hans-Jørgen Brucker.

Fikk medhold i faktaundersøkelsen

I faktaundersøkelsen ledelsen fikk på bordet i juni, og som Khrono har fått delvis innsyn i, fikk de to ansatte som hadde varslet om kritikkverdige forhold støtte i at det var begått brudd på arbeidsmiljøloven.

De hadde blant annet blitt utsatt for brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelse om trakassering eller annen utilbørlig opptreden på et møte i 2017, heter det i faktaundersøkelsen.

I perioden som fulgte ble de utsatt for brudd på arbeidsmiljøloven også etter at de klaget på hendelsen på møtet. Krus brøt arbeidsmiljøloven i håndteringen av konflikten, fordi det ikke ble iverksatt tiltak og fordi saken fikk fortsette over tid. Den manglende håndteringen gjorde at arbeidsgiver feilet i å ivareta arbeidstakers integritet og verdighet som arbeidsmiljøloven er ment å verne. Arbeidsgiver oppfylte som følge av dette ikke omsorgsplikten de har for de to ansatte, ifølge undersøkelsen.

I konklusjonen fra tidligere direktør ved Krus, Hans-Jørgen Brucker, beklaget Brucker bruddene på arbeidsmiljøloven overfor de to ansatte. Samtidig avslo han de to ansattes ønske om å bli omplassert etter konflikten og håndteringen av den.

Etter at Krus fikk ny direktør 1. september, har varslerne sammen med Krus kommet fram til tiltak for å ivareta de to varslerne.

Brøt interne retningslinjer

Også de interne retningslinjene for håndtering av konflikter hos Krus ble brutt, ifølge faktaundersøkelsen som ble lagt fram for ledelsen i juni.

Krus har egne «retningslinjer for forebygging og håndtering av konflikter, mobbing og trakassering». Khrono har fått innsyn i retningslinjene som er ment for å håndtere saker der det varsles om brudd på arbeidsmiljølovens paragrafer om uheldige psykiske eller fysiske belastninger som følge av en konflikt, krenking av integritet og verdighet, utilbørlig opptreden og trakassering.

Saken har flere læringspunkter som vi

Les mer

Flere saker fra Khrono

I flere år har «sertifiserte faktaundersøkere» lært at ansatte kan få sparken hvis de nekter å delta på undersøkelsene deres. 27 universitetsansatte har gått på kursene for å lære den omstridte metoden for å løse konflikter på jobben.
Khrono 16.12.2019
Faktaundersøkelser. Professor ved Universitetet i Bergen og oppfinneren av faktaundersøkelser, sier partene i arbeidslivet aldri stilte spørsmål ved medvirkningsplikten i faktaundersøkelser, da metoden ble utviklet.
Khrono 16.12.2019
Frykten for å bli talt er sterk i Norge, så våre tall blir møtt med kraftige motargumenter. Men vi kan ikke se at selve konklusjonene våre har blitt vesentlig rokket, oppsummerer Kyrre Lekve i Simula.
Khrono 15.12.2019
14 av 37 sykepleiertilbud har tomme studieplasser, mens de store sentrale utdanningene har overoppfylt sine utdanninger. Norsk sykepleierforening er bekymret for sykepleieryrket.
Khrono 15.12.2019
Pushing av produkter og interne salgskonkurranser bør ikke være en del av det å arbeide på apotek, skriver Tonje Krogstad og Anne Berit Walter.
Khrono 15.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt