AddToAny

Kraftig grønt

Verdens grønneste bygg åpnet nylig i Trondheim. Nå vil arkitektene vise hvordan faget kan redde kloden. Vi snakket med arkitekt og professor Tine Hegli, som også blir å finne som foredragsholder på Arkitekturdagen neste fredag.
Det gjentas ofte, men kanskje ikke ofte nok: Ifølge The International Energy Agency står byggebransjen bak omtrent 40 prosent av de globale CO 2 -utslippene gjennom bygging, oppvarming, nedkjøling og rivning av allerede eksisterende bygg. Det er mye avfall, tapt energi og farlige utslipp.

Denne høsten skal Oslo arkitekturtriennale (OAT) utforske begrepet degrowth, nedvekst, der kuratorteamet tar til orde for en radikal samfunnsomveltning om klimaet skal kunne reddes. Tidligere i år skrev OAT-kurator Phineas Harper om kampen mot kapitalismens bulldosere i sin spalte hos Dezeen: «Du kan ikke lage et økologisk bedriftshovedkvarter, like lite som du kan starte en etisk atomkrig eller bygge en bærekraftig flyplass,» skrev Harper.

Han viste til storselskapet Bloombergs nye, prisvinnende kontorbygg i London, som er miljøsertifisert til fingerspissene med BREEAM Outstanding og omtalt som verdens mest bærekraftige kontorbygg. Men selv ikke denne sertifiseringen er nok, hvis vi skal unngå 1,5 graders oppvarming, av FNs klimapanel betegnet som det globale klimaets «tipping point». Spencer de Grey, sjefsdesigner hos byggets arkitekter Foster + Partner, la selv frem regnestykket.

Hva kan så dagens arkitekter gjøre for å redde sine etterkommeres planet fra en sikker død? Ganske mye, skal det vise seg.

Kraftsentrum

To aktører som på hvert sitt vis er med å drive frem det grønne skiftet i byggebransjen, er Guro Hauge, fagansvarlig for bygg og materialer i miljøstiftelsen Zero, og Tine Hegli, seniorarkitekt og prosjektleder i Snøhetta og professor ved AHO, der hun underviser i bærekraftig arkitektur. Hegli blir også å finne som foreleser på Arkitekturdagen den 27. september.

Som partnere i storprosjektet Powerhouse, sammen med Hydro, Asplan Viak, Entra og Skanska, har Snøhetta og Zero siden 2010 stått bak en rekke prosjekter med beviselig gode resultater for miljøet. Storaktørene har egget hverandre fremover i å bryte grenser og vedtatte normer.

På tampen av august åpnet det mest ambisiøse bygget av dem alle. Powerhouse Brattørkaia i Trondheim sies å være et av verdens mest miljøvennlige bygg.

- Bakgrunnen til Powerhouse var at det hadde foregått mye spredt miljøtenkning over tid, men at man opplevde at det var vanskelig å gjøre ting alene, sier Tine Hegli.

- Det var et stort behov for å sette sammen team, å trekke sammen og å gå ut både horisontalt til øvrige fag og vertikalt i verdikjeden i bransjen. Med alle delelementer som skulle settes sammen og regnskap som skulle gå i hop, var det behov for tverrfaglighet og ikke minst tillitt innad i gruppa. Alle steiner måtte snus for å nå plusshus-målet, og samtidig innfri på eksisterende krav, entrepriseformer og lover og regler, forteller hun.

Hegli beretter at mye har skjedd i løpet av de snart ti årene Powerhouse har eksistert. Kanskje aller viktigst er forståelsen for i hvor stor grad materialene bidrar til det samlede klimagassutslippet knyttet til en bygning.

- I 2010 hadde vi Enøk, der man kun snakket om energi og energi-effektivitet, men dette var kontroversielt blant arkitekter og mange spurte: Kunne dette være veien gå? Et Powerhouse er et bygg som må være så ressurseffektivt at det går i pluss, altså produserer mer energi enn det bruker, sett over livsløpet - inkludert energi som har medgått ved produksjon av materialene. Forutsetningene for produksjon av ny fornybar energi ved å hente fra sola, var ikke de beste i Trondheim og måtte gjøres radikalt annerledes ved mange aspekter for å finne løsninger. På mange måter et paradigmeskifte i hvordan vi planlegger og formgir bygg.

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt