AddToAny

Koronastengte universiteter koster en halv milliard i måneden

Koronastengte universiteter koster en halv milliard i måneden
Ekspertutvalget som ser på de samfunnsøkonomiske konsekvensene av koronatiltak mener det er «viktig å åpne universitetene og høyskolene for de ansatte».
«De samfunnsøkonomiske kostnadene ved begrenset fysisk tilgang til universiteter og høyskoler er betydelige», står det i den andre rapporten i serien Samfunnsøkonomisk vurdering av smitteverntiltak (covid-19).

I starten av mai kostet de stengte universitetene og høyskolene 0,8 milliarder kroner i måneden. Men med delvis gjenåpning er den antatte kostnaden redusert til 0,5 milliarder kroner fra starten av juni. Dette kommer i tillegg til den beregnede kostnaden av hjemmekontor. Samtidig har stengte universiteter og høyskoler har moderat effekt på smittespredningen, ifølge ekspertutvalget ledet av professor Steinar Holden.

Samlet sett regner de at tre måneder med stengte universiteter koster 2,7 milliarder kroner. Da har utvalget vurdert studier som tar lenger tid, tapt læring, ansatte som bruker mer tid på andre oppgaver enn vanlig og andre kostnader for sektoren. For seks måneder er kostnaden 5,3 milliarder. Fortsetter stengingen i ett år, beregnes kostnaden til 9,9 milliarder kroner.

Anslår at 2 prosent faller fra

Ekspertutvalget har gjort en beregning av hva stengte læresteder betyr for studentene. «Et grovt anslag kan være at tre måneder stenging fører til at 5 prosent av studentene må forlenge studiet med et semester og at 5 prosent av studentene mister viktig læring, selv om de fullfører. Virkningen på fremtidig lønn for studenter kan anslås til å være et tap på ca. 3 mrd. kroner.»

I tillegg kommer de studentene som faller fra. «Frafall er dyrt i et langsiktig perspektiv. Selv med en relativt konservativ antagelse om at 2 prosent av studentene faller fra (dvs. 5 180 studenter) og mister i gjennomsnitt 1 år med høyere utdanning, kan totalkostnaden anslås til 1,3 milliarder kroner.»

Digitale ekstrakostnader

De ansatte kan i stor grad jobbe hjemmefra, men mange «har dårligere arbeidsbetingelser hjemme, og over tid vil det være veldig uheldig at forskere ikke møtes for utveksling av ideer og progresjon i forskningsprosjekter»

Ekstrakostnader for at mange bruker mer tid på å planlegge og gjennomføre digital undervisning, som går på bekostning av andre oppgaver, beregnes til 200 millioner kroner måneden i vår, og halvparten så mye i høstsemesteret fordi noen metoder er mer innarbeidet. Men ifølge utvalget kan omleggingen til digital undervisning også sees som en investering i økt kompetanse, som kan ha stor nytteverdi.

Anbefaler gjenåpning

«Det er vanskelig å gi at konkret anslag på de samfunnsøkonomiske kostnader ved redusert forskning fordi institusjonene har vært stengt for ansatte. Det foreligger imidlertid forskning som klart underbygger at dette gir en samfunnsøkonomisk kostnad», skriver utvalget.

Flere studier viser at det er spesielt viktig for unge forskere å møte veiledere og andre etablerte forskere «og man bør vurdere å åpne for dette (innenfor samme smittevernregler som ansatte ellers med hjemmekontor) selv om man har restriksjoner for studenter».

«Det er derfor viktig å åpne universitetene og høyskolene for de ansatte med forbehold om å følge smittevernreglene for arbeidslivet generelt De fleste ansatte har eget kontor, slik at det ligger godt an for å åpne bygningene med tilfredsstillende smittevern», står det i rapporten.

Image-text:

Foto: Johanne Landsverk

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt