Dette slår blant annet de nye danske kostholdsrådene, som også tar hensyn til matens klimaavtrykk, fast.
Liv Elin Torheim, professor ved OsloMet, sitter i Nasjonalt råd for ernæring i Norge. Hun forteller at arbeidet med de reviderte, nordiske kostholdsrådene er i gang.
Også disse rådene, som kommer i 2022, skal også ta hensyn til matens bærekraft.
De nasjonale rådene henger nøye sammen med de nordiske. Hun tror derfor at neste gang Norge får nye kostholdsanbefalinger vil de inneholde råd basert på hvor bærekraftig maten er.
Hva du spiser har stor betydning
Miljøpåvirkningen fra matproduksjon og prosessering er stor.
Globalt står produksjon, prosessering, distribusjon, matlaging og konsum for mellom 21 til 37 prosent av de totale menneskeskapte klimagassutslippene, ifølge en FN-rapport som forskning.no skrev om i 2019.
I tillegg vet vi at rundt 25-3