AddToAny

Kinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk

Sier at Expressens kultursjef ikke er rasjonell. Svenske mediers dekning av Kina er som en lettvektsbokser som prøver å provosere fram en feide med en tungvekter, sier Kinas ambassadør. Svensk UD reagerer.
En kartlegging gjort av SVT viser at den kinesiske ambassaden har lagt press på en rekke svenske medier for å få dem til å endre sin omtale av Kina.

Svenska Dagbladet, Sveriges Radio og SVT er blant mediene som har fått henvendelser med kritiske synspunkter. De handler om omtalen av sitSuasjonen i Kina og konkret om den svenske forleggeren Gui Minhai, som har sittet fengslet i landet siden 2015.

Expressens kultursjef Karin Olsson sier mange av henvendelsene handler om Gui Minhai-saken.

- De bruker ord som medietyranni, og forsøker å gi sitt bilde av Kinas juridiske system, sier hun til TT.

Hun tilføyer at presset ble trappet opp etter at ambassadør Gui Congyou tiltrådte i 2017.

- Ønsker selvsensur

- Det er kraftig oppskrudd retorikk og det er ingen tvil om at formålet er å påvirke oss og tvinge fram selvsensur, så i den sammenhengen oppfattes det som et slags press, sier Olsson.

Kommentaren om «lettvektsbokseren» er en del av årsaken til at utenriksminister Ann Linde nå kaller inn Gui Congyou på teppet, får TT bekreftet hos departementet i Stockholm.

- Det råder ytringsfrihet i Sverige, og det som Kinas ambassadør nå gjør er svært alvorlig. Både departementet og jeg har flere ganger understreket overfor den kinesiske ambassadøren at ytringsfriheten er grunnlovsfestet og at journalister skal kunne gjøre jobben sin helt fritt, sier Linde til SVT.

Som svar har Kinas ambassade lagt ut en utskrift av et SVT-intervju med Gui Congyou, der han blant annet sier at Expressens kultursjef ikke er rasjonell.

- Ambassaden er sjokkert over hennes totale ignoranse og forakt for loven i Gui Minhai-saken, sier ambassadøren, og antyder at avisens medarbeidere ikke vil få visum til Kina om ikke avisen endrer sin dekning av Kina.

Straffer Sverige

Ambassadøren har tidligere kunngjort at Kina kommer til å trappe ned samarbeidet med Sverige, både når det gjelder kultur, handel og økonomi. Årsaken er den svenske kritikken av pågripelsen av Gui Minhai.

Den kinesiske reaksjonen vekker assosiasjoner til Kinas reaksjon overfor Norge etter tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo. Det førte til en langvarig isfront mellom Kina og Norge.

Gui Minhai er svensk statsborger av kinesisk opprinnelse. I 2012 startet han et forlag i Hongkong som utgir bøker som det kinesiske kommunistpartiet har erklært forbudt.

Han er fengslet, anklaget for å ha avslørt kinesiske statshemmeligheter. Da han nylig ble tildelt Tucholsky-prisen av svenske PEN, var Sveriges kulturminister Amanda Lind til stede.

Image-text:

Kinas ambassadør i Sverige, Gui Congyou.

Foto: Jonas Ekstromer / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Mener det er en trussel mot pressefriheten. Mange kjendiser, musikere og politikere deltok i en demonstrasjon i London lørdag mot at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange utleveres til USA.
Journalisten 22.02.2020
Advarer mot å tro at slike grupper er viktigere enn de er.
Journalisten 22.02.2020
Vender hjem. NRK-korrespondentene Kristin Solberg og Philip Lote vender tilbake til Norge etter flere år utenlands. De to har vært stasjonert i henholdsvis Beirut/Midtøsten og Brussel siden 2016, skriver Medier24.
Journalisten 21.02.2020
Åpner for momsfritak for digital fagpresse. Finansdepartementet har sendt et nytt forslag om utvidelse av momsfritaket for aviser ut på høring, melder departementet selv i en pressemelding.
Journalisten 21.02.2020
Plukket fra 47 nominasjoner. En samlet musikkbransje skal for første gang dele ut pris for «Årets musikkjournalistikk».
Journalisten 21.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt