AddToAny

Kan skogbruksplanen utarbeides basert på SR16?

Gjennom det nasjonale takstproduktet SR16 kan vi nå få oppdaterte beregnede verdier for tømmervolum, overhøyde og annen sentral skoglig informasjon.
Betyr dette at vi nå kan avskaffe dagens lokale lasertakster som grunnlag for skogbruksplanleggingen? Ikke helt uten videre, viser en stor undersøkelse uført ved NMBU.

Tekst og figurer: Ole Martin Bollandsås, Ana Maria de Lera Garrido, Erik Næsset og Terje Gobakken

For en skogeier er god informasjon om skogen viktig for å kunne ta gode forvaltningsbeslutninger. Skogeieren trenger for eksempel å vite både boniteten, det dominerende treslaget og alderen i de ulike skogbestandene på eiendommen for å kunne legge en god og langsiktig strategi for sluttavvirkningen. Planleggingen av den påfølgende foryngelsen er også avhengig av bonitetsinformasjon. Informasjon om volum og andre fysiske egenskaper til trærne er dessuten viktig for beregninger av inntekter fra hogst og driftskostnader, samt for å kunne kjøre prognoser for å få innsikt i skogens framtidige utviklingsmuligheter. Skogbruksplanene tar sikte på å gi den nødvendige informasjonen.

Skogtaksering med laser

Siden tidlig 2000-tall har all den skoglige informasjonen som skogeieren trenger som beslutningsgrunnlag, stor sett kommet fra arealbaserte lasertakster der det etableres statistiske sammenhenger (modeller) mellom feltmålinger på bakken og punktskyer av målte høyder av trærne fra flybåren laserskanning. Disse modellene er nøkkelen til å «oversette» hva laserpunktskyenes høyder betyr med tanke på volum, overhøyde, og alle de variablene som beregnes på bestandsnivå i en skogbruksplantakst. I de senere år har det også blitt utviklet automatiserte metoder for å kunne beregne bonitet basert på laserdata fra to tidspunkter, gjerne med 10-15 års mellomrom (se Norsk Skogbruk nr. 3 og 12, 2019).

Lokal kalibrering er nødvendig

Sammenhengen mellom laserinformasjonen og feltvariablene er imidlertid ikke den samme for alle typer skog. Laserpunktskyen beskriver først og fremst hvordan bar, lauv og greiner fordeler seg på trærne fordi det er her laserpulsene fra flyet fanges opp og reflekteres. Det er ytterst få pulser som faktisk treffer trestammene. Sammenhengen mellom laserpunktskyen og f.eks. tømmervolum er derfor indirekte og bestemmes egentlig av egenskapene til greinene og hvordan disse fordeler seg oppover stammen på trærne. Denne fordelingen varierer ofte mellom ulike o

Les mer

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Landbruks- og matminister Geir Pollestad åpnet Skogforum på Honne 2. november med å slå fast at skogindustrien er en «ekte næring». Det var en kommunikasjonsmessig innertier, som traff næringen midt i stoltheten.
Norsk Skogbruk 24.11.2023
Skogselskapets jubileumsmarkering besto ikke bare av middag med taler og prisutdeling. Programmet besto også av en skogdag i Oslo kommunes skoger, der lukkede hogster og en mer nyansert skogskjøtsel sto i fokus.
Norsk Skogbruk 24.11.2023
Etter åtte år trekker Södra seg nå ut av Silva Green Fuel-prosjektet, for å gå videre med et eget prosjekt i Götaland. Statkraft kjøper deres eierandel, og viderefører utviklingen av biodrivstoff basert på trevirke alene.
Norsk Skogbruk 24.11.2023
ØKOKRIM KOM NYLIG med en rapport om ulovlig hogst som konkluderer med «at det er mange tilfeller av alvorlig miljøkriminalitet i skogen», og det er
Norsk Skogbruk 24.11.2023
Skogdødoverskriftene har igjen preget nyhetsbildet en tid. Årsaken er de data for kronetetthet som Norsk Institutt for Jord- og Skogkartlegging (NIJOS) har lagt fram.
Norsk Skogbruk 24.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt